vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTActorul Ion Caramitru, omagiat printr-un spectacol la Teatrul Vasilache (video)

Actorul Ion Caramitru, omagiat printr-un spectacol la Teatrul Vasilache (video)

Actorul Ion Caramitru va fi omagiat printr-o piesă de teatru, imaginată de regizorul Ion Sapdaru împreună cu actorii Teatrului „Vasilache”. Piesa de teatru se intitulează „Luceafărul”, după opera marelui poet botoșănean, Mihai Eminescu. Premiera va avea loc sâmbătă, 9 aprilie, dar și duminică, de la ora 18.00.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la sediul instituției de cultură, regizorul Ion Sapdaru a vorbit despre motivația pentru realizarea acestui spectacol, precizând că ideea a venit în urma unei discuții cu fiul său, elev în clasa a XII-a, cu privire la opera „Luceafărul”, pe care tânărul trebuia să o învețe pentru școală.

„Am vorbit despre Luceafărul și am aflat că există o reticență față de opera eminesciană, în special a Luceafărului. Atunci, întrebându-l de motivele care există în această respingere a Luceafărului, vă dați seama că la școală, în liceele românești, opera lui Eminescu se predă formal, cu o anumită insistență a profesorilor în a formula idei despre Luceafărul, preconcepute, cu o limbă de lemn și atunci copiii care nu au mai fost educați în acel stil de disciplină, să zic așa socialistă, găseau modalități de a protesta sau a nu învăța”, a povestit Sapdaru.

Pentru regizorul Ion Sapdaru, acest spectacol este un vis pe care a dorit să îl facă realitate de-a lungul anilor. Acesta mai spune că a ales vocea „astrală” a lui Ion Caramitru, deoarece acesta era un foarte bun recitator. Prin acest spectacol, Caramitru se întoarce în teatru.

„Este un privilegiu să joci acest rol”

Tot în cadrul conferinței de astăzi, au vorbit și actorii principali ai distribuției, respectiv Oana Asofiei, care o va interpreta pe Cătălina, iubirea pământeană a Luceafărului lui Eminescu, și Pavel Petrași, cel care-i a da viață eroului poemului de dragoste.

„Este un privilegiu să joci acest rol, pentru că nimeni nu se aștepta ca Cătălina să aibă un impact asupra Luceafărului în adevăratul sens al cuvântului. Nu este greu, este doar puțin solicitant, atâta tot”, a declarat actrița Oana Asofiei.

La rândul său, actorul principal, a transmis că rolul Luceafărului reprezintă o adevărată provocare.

(…) A fost o adevărată provocare pentru mine. Eu unul sunt la al doilea proiect cu regizorul Ion Sapdaru și, din nou, am învățat noi lucruri, pentru că a trebuit să mă folosesc mai mult de corpul meu, de plasticitatea lui, dar cu ajutorul Vicai Bucun am reușit să mă mișc mai bine decât o făceam înainte. Mi s-a schimbat un pic viziunea asupra operei, deși eu chiar și în liceu apreciam această operă cu toate că toții elevii urau Luceafărul dacă pica la Bac”, a povestit Pavel Petrași.

Scenografia aparține lui Gelu Rîșca, video design, lui Silviu Apostol, iar coregrafia Victoriei Bucun. Actorii care vor interpreta restul personajelor piesei sunt  Andrei Bordianu, Ana Apetrei, Anamaria Chelaru, Adelina Cojocariu, Renata Voloşcu, Andrei Iurescu, Cosmin Tanasă.

Actor distribuit în peste 40 de filme de lung metraj

Ion Caramitru a fost actor de teatru și film, regizor și politician român. Din anul 1990 a fost președinte al UNITER din 1990, iar din 2005 a ocupat funcția de director al Teatrului Național din București. A fost ministru al Culturii între 1996 și 2000, în cabinetul condus de Victor Ciorbea.
Ion Caramitru a jucat în peste 40 de filme de lung metraj, făcându-și debutul cu rolul secundar în Pădurea spânzuraților în regia lui Ciulei (1964). Printre cele mai cunoscute roluri sunt Vive în Diminețile unui băiat cuminte (1966), Gheorghidiu în Între oglinzi paralele (1978), Ștefan Luchian în Luchian (1981) și Socrate în seria Liceenii (1985-1987).

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...