vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTSTOP accidentelor casnice în care sunt implicați copiii! Campania ISU a scăzut...

STOP accidentelor casnice în care sunt implicați copiii! Campania ISU a scăzut numărul victimelor

Campania de informare a adulților „Un cămin sigur pentru copilul tău”, inițiată și derulată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, a determinat conștientizarea de către părinți a pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul casnic. Datele statistice furnizate de specialiștii Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, relevă faptul că în 2021, numărul copiilor care au ajuns la spital în urma unor accidente casnice a scăzut față de anul precedent. Astfel, anul trecut, 391 de copii au fost victime ale unor accidente casnice (arsuri/opăriri, intoxicații/ otrăviri, înghițire corpi străini sau traumatisme), cu 93 de cazuri mai puține față de 2020.

„Mai bine de jumătate dintre aceștia, mai exact 251, au ajuns la spital după ce au înghițit diferite obiecte de mici dimensiuni, cum ar fi baterii, nasturi, monede, zaruri, capace, mărgele, fragmente de jucării, arcuri, magneți…și lista poate continua. În urma accidentelor rutiere și a căderilor de la înălțime, 32 de copii au avut nevoie de spitalizare. Față de anul anterior, numărul acestor cazuri a scăzut cu 83. Imprudența de a lăsa la îndemâna celor mici substanțe toxice a trimis pe patul de spital 31 de copii, cu opt mai puțini decât în 2020. Flacăra, lichidul fierbinte sau substanțele chimice au lăsat urme pe corpurile a 77 de copii”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

Pompierii botoșăneni speră ca 2022 să nu fie marcat de astfel de evenimente, motiv pentru care vor continua acțiunile de informare și educare preventivă. În ultimii doi ani, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, campania a fost derulată mai mult în mediul online. Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, au fost prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii din cauza neglijenței, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente. „Anul trecut, s-au organizat și patru acțiuni de informare și educare preventivă în cadrul campaniei „Un cămin sigur pentru copilul tău” la Vârfu Câmpului, Drăgușeni, Cristești, Nicșeni, la care au participat peste 2000 de copii și adulți”, a adăugat Dorina Lupu.

Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani. Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme. Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.

Informare preventivă

Copiii mici trebuie supravegheați în permenență. O clipă de neatenție este suficientă pentru ca aceștia să facă un lucru periculos. Nu îi scăpați din ochi mai ales atunci când se află în bucătărie, pe balcon, aproape de ferestre sau pe scara blocului.

Iată 10 sfaturi de care ar trebui să țineți cont:
1. Atunci când gătiți, nu lăsați copilul aproape de aragaz sau de locul în care ați pus recipiente cu lichid fierbinte.
2. Chibriturile, brichetele, cuțitele și alte obiecte asemănătoare nu trebuie lăsate la îndemâna acestora.
3. Aparatele electrocasnice trebuie depozitate în locuri inaccesibile celor mici.
4. Strângeți de pe mobilă obiectele care pot cădea peste copil sau se pot sparge!
5. Asigurați ferestrele, ușile, pentru a nu permite accesul copilului, nesupravegheat, la scări sau balcon.
6. Îndepărtați orice obiect de mobilier din apropierea ferestrelor! Acesta poate fi folosit de micuți pentru a ajunge la fereastră, să vadă ce este afară.
7. Nu îi lăsați singuri atunci când aveți geamul deschis!
8. Mascați colțurile ascuțite ale mobilei, astfel încât cei mici să nu se lovească.
9. Ascundeți firele electrice sau cablurile în spatele mobilei deoarece copilul poate să tragă de ele și să răstoarne obiectele.
10.Nu îi lăsați să umble la prize pentru a nu se curenta sau pentru a nu produce un incendiu! Folosiți accesorii de protecție a prizelor!

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...