vineri, mai 20, 2022
AcasăLocalUn fost ștab comunist şi un jurnalist securist au venit la Botoşani...

Un fost ștab comunist şi un jurnalist securist au venit la Botoşani să lanseze cărți cu Ceauşescu

Sâmbătă, 16 aprilie, Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, însoțit de jurnaliștii Alice Barbu și Sorin Roșca Stănescu au venit la Botoșani pentru a lansa cartea autobiografică „În ochiul ciclonului”, cu subtitlul „Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” .

Constantin Boştină a fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu, având şi alte funcţii înalte în nomenclatura PCR. Revoluţia din 1989 l-a prins la Botoşani unde era secretarul PCR cu economic al județului.  Deci, cel puțin titlul cărții e un pic greșit, ochiul ciclonului la revoluție era în București, în piață la Intercontinental, unde tinerii care protestau și mureau împușcați de Securitate scriseseră pe ziduri „Vom muri și vom fi liberi”. Nici într-un caz la Botoșani sau prin alte cotloane pe unde se ascundeau ștabii comuniști.

Cartea este rezultatul unor convorbiri cu Alice Barbu, jurnalist și istoric, și Sorin Roșca Stănescu, jurnalist condamnat penal pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Rompetrol și turnător cu state vechi al Securității ceaușiste.

Fost ministru adjunct al economiei comuniste, actualmente profesor universitar la Academia de Studii Economice, Boştină și-a început lansarea recitând din „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Normal, toți ștabii comuniști sunt mari patrioți, am simțit asta pe pielea noastră în anii ăia groaznici de dinainte de 1989.

Evenimentul a avut loc la hotelul Rapsodia, în sala Mihai Eminescu, iar asistența a fost formată din câteva sute de persoane, aspect care arată în continuare că e mult mai ușor să scoți oamenii din comunism decât comunismul din oameni.

Bineînțeles, Boștină nu are cum justifica faptul că a îndeplinit orbește ordinele unor semianalfabeți, respectiv cuplul Ceaușescu, care a condus țara atâția ani, fără ca el, sau vreun alt membru al nomenclaturii comuniste să aibă ceva împotrivă. Așa că povestește tot felul de detalii mai mult sau mai puțin picante despre familia dictatorului, vorbind, abia după 30 de ani, despre evenimentele din 1989.

Privite de la Botoşani, momentele revoluţionare i-au lăsat autorului marele regret că România şi-a executat conducătorul în condiţii nedrepte.

Cu nostalgii clar comuniste, luându-i apărarea dictatorului Ceaușescu şi gata în a-i sări în apărare chiar şi acum pentru a-l salva de etichete ca “analfabet”, Constantin Boştină a exprimat în final un mesaj de trezire a naţiei române, de alinierea a ştiinţei cu politica românească pentru relansarea dezvoltării ţării.

Principalul organizator al evenimentului a fost preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Iftime. Într-o perioadă în care lansările de carte suferă cronic de lipsa de interes a publicului, sala a fost plină de foşti colaboratori ai lui Boştină, dar şi actuali senatori, deputaţi, sau oameni care au vrut să-i adreseze întrebări fostului nomenclaturist comunist care este preocupat, din nou, de salvarea țării.

Cătălin MORARU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
29.6 ° C
29.6 °
28.3 °
33 %
1.4kmh
99 %
vin
30 °
sâm
26 °
Dum
19 °
lun
13 °
mar
20 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Președinta CJ explică viitorul în aer liber. Telefonul e pentru vice, i-a scris pe ecran ce să zică.

EDITORIAL

Ampla mișcare împotriva hărțuirii sexuale declanșată în anul 2014 și pornită din lumea filmului s-a extins cu o rapiditate uimitoare pe tot globul. Femei...

GÂNDUL ZILEI

Peste tot în lume, două tagme profesionale au ca obiect de activitate, efectuarea de curse regulate pe traseul minciună - adevăr şi retur :...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...