spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTUn fost ștab comunist şi un jurnalist securist au venit la Botoşani...

Un fost ștab comunist şi un jurnalist securist au venit la Botoşani să lanseze cărți cu Ceauşescu

Sâmbătă, 16 aprilie, Constantin Boștină, fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, însoțit de jurnaliștii Alice Barbu și Sorin Roșca Stănescu au venit la Botoșani pentru a lansa cartea autobiografică „În ochiul ciclonului”, cu subtitlul „Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu” .

Constantin Boştină a fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu, având şi alte funcţii înalte în nomenclatura PCR. Revoluţia din 1989 l-a prins la Botoşani unde era secretarul PCR cu economic al județului.  Deci, cel puțin titlul cărții e un pic greșit, ochiul ciclonului la revoluție era în București, în piață la Intercontinental, unde tinerii care protestau și mureau împușcați de Securitate scriseseră pe ziduri „Vom muri și vom fi liberi”. Nici într-un caz la Botoșani sau prin alte cotloane pe unde se ascundeau ștabii comuniști.

Cartea este rezultatul unor convorbiri cu Alice Barbu, jurnalist și istoric, și Sorin Roșca Stănescu, jurnalist condamnat penal pentru constituire de grup infracțional organizat în dosarul Rompetrol și turnător cu state vechi al Securității ceaușiste.

Fost ministru adjunct al economiei comuniste, actualmente profesor universitar la Academia de Studii Economice, Boştină și-a început lansarea recitând din „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”. Normal, toți ștabii comuniști sunt mari patrioți, am simțit asta pe pielea noastră în anii ăia groaznici de dinainte de 1989.

Evenimentul a avut loc la hotelul Rapsodia, în sala Mihai Eminescu, iar asistența a fost formată din câteva sute de persoane, aspect care arată în continuare că e mult mai ușor să scoți oamenii din comunism decât comunismul din oameni.

Bineînțeles, Boștină nu are cum justifica faptul că a îndeplinit orbește ordinele unor semianalfabeți, respectiv cuplul Ceaușescu, care a condus țara atâția ani, fără ca el, sau vreun alt membru al nomenclaturii comuniste să aibă ceva împotrivă. Așa că povestește tot felul de detalii mai mult sau mai puțin picante despre familia dictatorului, vorbind, abia după 30 de ani, despre evenimentele din 1989.

Privite de la Botoşani, momentele revoluţionare i-au lăsat autorului marele regret că România şi-a executat conducătorul în condiţii nedrepte.

Cu nostalgii clar comuniste, luându-i apărarea dictatorului Ceaușescu şi gata în a-i sări în apărare chiar şi acum pentru a-l salva de etichete ca “analfabet”, Constantin Boştină a exprimat în final un mesaj de trezire a naţiei române, de alinierea a ştiinţei cu politica românească pentru relansarea dezvoltării ţării.

Principalul organizator al evenimentului a fost preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Valeriu Iftime. Într-o perioadă în care lansările de carte suferă cronic de lipsa de interes a publicului, sala a fost plină de foşti colaboratori ai lui Boştină, dar şi actuali senatori, deputaţi, sau oameni care au vrut să-i adreseze întrebări fostului nomenclaturist comunist care este preocupat, din nou, de salvarea țării.

Cătălin MORARU

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...