joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTMasa de Paști devine tot mai scumpă

Masa de Paști devine tot mai scumpă

Mai sunt câteva zile până la sărbătorile pascale, iar botoşănenii au intrat deja în febra cumpărăturilor necesare pregătirii mesei tradiționale. Pentru a avea o masă bogată de sărbători, botoșănenii vor plăti în acest an pentru masa de Paște mai mult cu până 50% față de anul trecut. În coșul de cumpărături nu există nici măcar un produs care să coste la fel ca anul trecut, toate sunt mai scumpe.

De exemplu, și în acest an mielul intră în categoria delicateselor din cauza prețului tot mai ridicat. Astfel, în piețele din Botoșani, un kilogram de carne de miel costă în jur de 40 lei, în creștere semnificativă comparativ cu anul trecut când un kilogram costa între 25-28 de lei. De asemenea, în supermarket-uri costă aproximativ 50 de lei. Asta înseamnă că pentru familiile care vor avea mai mulți oaspeți de Paști și optează pentru un miel întreg, de exemplu de 10 kg, vor plăti în jur de 400-500 de lei.

Organele de miel din care se prepară renumitul drob se vând cu 45-60 lei kilogramul în supermarketuri, preț cu 30% mai mare decât anul trecut. Drobul gata preparat în magazine este ceva mai ieftin, însă este plin de aditivi și conservanți pentru a rezista cel puțin câteva zile în galantare. Și pentru un cozonac vom lăsa mai mult în supermarket, cu 11 lei, pentru că au crescut preţurile pentru materia primă.

„Prețurile sunt exagerate, m-am speriat. Față de anul trecut sunt mult, mult mai mari. Va  trebui să mai renunț la anumite alimente pe care obișnuiam să le cumpăr pentru masa de Paști. Totul este scump”, a declarat o botoșăneancă.

Bani mai mulți și pentru pregătirea mâncării tradițională acasă

Dacă în anii trecuți cei care alegeau să pregătească mâncarea tradițională acasă plăteau mai puțin pe ingrediente, în acest an și la acest capitol s-au produs modificări. De exemplu, de pe masa de Paști nu lipsesc nici ouăle roșii sau cozonacii. Astfel că gospodinele vor plăti în plus și pentru ouă, dar și pentru vopseaua cu care să le înroșească. Această tradiție de Paști ne costă acum cu 6 lei în plus, prețurile fiind mai mari cu aproximativ 58% comparativ cu anul trecut.

Lista continuă cu ingredientele necesare preparării sarmalelor sau a salatei boeuf. Astfel, pentru un kilogram de carne de vită botoșănenii vor plăti în jur de 30 lei, iar cel de piept de pui peste  20 de lei.

Și prepararea pascăi acasă este mult mai costisitoare anul acesta pentru că prețul ingredientelor la făină, zahăr, ulei, stafide sau brânză au crescut semnificativ. Astfel, cel mai mult vom lăsa la casă pentru ulei, care costă cu aproape 5 lei în plus, dar și pentru făină, al cărei preț a urcat cu mai bine de o treime. Cașul proaspăt de oaie se vinde în Hala de lactate din Botoșani cu 33-35 lei kilogramul.

„Prețurile nu sunt tocmai la îndemâna oricui”

Având în vedere că masa de Paști din acest an este mult mai costisitoare decât cea de anul trecut, premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat miercuri ce părere are despre acest lucru. Prim-ministrul spune că prețurile nu sunt tocmai accesibile, dar ele sunt fixate de ofertă, potrivit Digi24.

„Prețurile sunt, într-adevăr, nu tocmai la îndemâna oricui. Este o perioadă în care comerțul se face cum se face, sunt și anumite exagerări în ceea ce înseamnă fixarea prețurilor. Trăim într-o societate liberă unde prețul este fixat de ofertă”, a declarat premierul, potrivit sursei citate.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...