joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTȘofer ucigaș scăpat de pușcărie de judecătorii suceveni

Șofer ucigaș scăpat de pușcărie de judecătorii suceveni

Surpriză de proporţii în cazul bărbatului acuzat că a ucis cu maşina un om în Centrul vechi al municipiului, în vara lui 2017. După schimbarea încadrării juridice a faptei principale din omor în ucidere din culpă, magistrații Curții de Apel Suceava l-au condamnat, miercuri (n.r. – 11 mai a.c.) pe Vasile Gologan la o pedeapsă rezultantă de șapte ani și șase luni închisoare, în regim privativ de libertate, cu mult sub pedeapsa inițială de 19 ani de închisoare dictată de Tribunalul Botoșani.

Fiind vorba de o sentință definitivă, bărbatul a fost ridicat de polițiști și încarcerat, el aflându-se în arest la domiciliu. Din pedeapsă i se va scădea întreaga perioadă petrecută în arest preventiv sau arest la domiciliu. Prin urmare, bărbatul va mai avea de executat foarte puțin din condamnare.

Judecat pentru mai multe infracțiuni

Vasile Gologan, în vârstă de 48 de ani, a fost trimis în judecată sub acuzațiile de omor, tâlhărie calificată, conducere sub influența alcoolului și părăsirea locului accidentului, după ce l-a lovit intenționat cu mașina pe Iulian Balan. Crima a avut loc în dimineața zilei de 23 august 2017, în Centrul vechi al municipiului Botoșani, după ce autorul și victima s-au întâlnit la un priveghi. Aici, cei doi au avut un conflict spontan, după care Balan a plecat spre Centrul vechi, locul de întâlnire a celor de etnie romă.

În acel moment Vasile Gologan a ieșit în stradă, a oprit un VW Polo, l-a dat jos pe șofer, a urcat la volan și s-a dus glonț cu mașina spre Iulian Balan, pe care l-a izbit în plin. Totul s-a întâmplat chiar sub ochii unui echipaj de poliție, care fusese chemat să intervină la primul conflict spontan dintre cei doi și a rămas în zonă. Deși au intervenit imediat, polițiștii nu au putut opri tragedia. Ba mai mult, după comiterea faptei, Vasile Gologan a demarat în trombă și a părăsit parcarea din fața fostului cinematograf „Luceafărul”, refuzând să oprească la semnalele poliției.

A fost urmărit de polițiști pe străzile municipiului, până când a pierdut controlul asupra direcției de mers, iar una dintre roțile mașinii s-a izbit într-o bordură. Capturat de forțele de ordine, el a fost dus la spital, în urma analizei toxicologice constatându-se că avea o alcoolemie în sânge de 1,10 gram pe litru. În schimb, bărbatul lovit cu mașina a decedat la scurt timp, din cauza leziunilor suferite. Reținut pentru cercetări, Vasile Gologan a fost arestat preventiv.

Proces cu 38 de termene de judecată

Ancheta a mers destul de repede, după care a urmat procesul. Ajuns în instanță, Gologan a apelat la ajutorul avocaților și a încercat de mai multe ori să obțină schimbarea încadrării juridice a faptelor, asta pentru a obține o pedeapsă mult mai blândă. Astfel, pe lângă reușita obținută în schimbarea încadrării din omor în ucidere din culpă, el a mai încercat să scape și de acuzația de tâlhărie, apărătorii săi considerând că la mijloc ar fi vorba de furt în scop de folosință, fapta făcând trimitere la deposedarea șoferului de mașina cu care a fost ucisă victima.

A fost nevoie de audierea mai multor martori și de administrarea mai multor probe pentru dovedirea faptelor. Astfel, procesul de la Tribunalul Botoșani a avut nu mai puțin de 38 de termene de judecată. Cum sentința de la Botoșani nu a fost definitivă, a urmat apelul, unde a fost nevoie de alte 24 de termene de judecată până la pronunțarea sentinței.

Șoferul ucigaș ar putea obține eliberarea condiționată

Ce surprinde este că, în urma hotărârii Curții de Apel Suceava, Vasile Gologan ar putea scăpa de pușcărie chiar anul acesta, dacă obține eliberarea condiționată. Astfel, potrivit Codului penal, liberarea condiționată în cazul închisorii poate fi dispusă dacă cel condamnat a executat cel puțin două treimi din durata pedepsei. Ori, în cazul lui Vasile Gologan pedeapsa dictată de magistrații suceveni echivalează cu 90 de luni de detenție. Prin urmare, în cazul lui liberarea condiționată poate fi luată în calcul după executarea a 60 de luni de închisoare.

Ori, bărbatul a stat în arest preventiv și arest la domiciliu din august 2017 până în prezent, ceea ce echivalează cu peste 56 de luni de luni de detenție. Totul va depinde însă de magistrați, care vor decide dacă bărbatul îndeplinește celelalte condiții pentru eliberarea condiționată. Prin urmare, bătălia pentru schimbarea încadrării juridice a avut ca obiectiv o pedeapsă mai blândă, dar și eliberarea cât mai rapidă a bărbatului.

Această situație este posibilă tot din cauza legilor. Astfel, potrivit Codului penal, o zi petrecută în arest la domiciliu echivalează cu o zi de detenție, deși, la drept vorbind, condițiile de executare sunt total diferite. Una este ca cel condamnat să stea în sufragerie în fața televizorului și să facă tot ce dorește, și alta este să execute pedeapsa în regim de penitenciar, unde regulile sunt stricte.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...