vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTDSPSA a câştigat în instanţă banii pentru şomajul tehnic din 2020

DSPSA a câştigat în instanţă banii pentru şomajul tehnic din 2020

La începutul acestei luni, Direcția Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) a câștigat la Curtea de Apel Suceava, apelul formulat în procesul cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani.

Practic, instanţa a obligat AJOFM să calculeze și să achite DSPSA drepturile bănești prevăzute în articolul XI din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 30  din anul 2020 care prevede că, pe perioada stării de urgenţă, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”.

Drepturile băneşti solicitate de DSPSA trebuie acordate şi calculate pentru perioadele 16 – 30 aprilie 2020, respectiv 1 – 31 mai 2020.

Facem precizarea că aceste drepturi bănești sunt datorate Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement pentru perioada în care o parte din salariații Direcției s-au aflat, din cauza măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19, în șomaj tehnic. Suma totală se ridică la 218.825 de lei (74.636 de lei pentru perioada 16 30 aprilie și 144.189 de lei pentru perioada 1 – 31 mai 2020)”, a declarat Eugen Ţurcanu, directorul DSPSA.

„Foarte multe instituţii nu au avut curajul să facă acest demers”

Potrivit oficialului, în anul 2020, când au fost trimişi acasă salariaţi de la Serviciul Baze Sportive şi de la Cornişa, instituţia a solicitat AJOFM să plătească şomaj tehnic. Salariaţii au fost trimişi atunci acasă deoarece erau închise bazele sportive şi nu aveau front de lucru. Ulterior, DSPSA s-a adresat instanţei şi a avut câştig de cauză.

Acest proces câştigat este pentru noi un exemplu de bună practică în care se demonstrează că se putea face lucrul acesta. Foarte multe instituţii nu au avut curajul să facă acest demers, pe de o parte că era politic şi pierdeau anumite simpatii şi voturi, iar pe de altă parte, că se temeau de rigorile legii că nu o să primească nimic de le bugetul de stat. Iată că, după doi ani, noi reuşim să facem acest lucru, să se facă o reparaţie morală şi juridică vizavi de noi şi să primim aceste sume. Chiar dacă nu mai intră în bugetul DSPSA şi nu vom mai putea beneficia de ele, se reîntorc la Municipiul Botoşani, la Consiliul Local şi vor putea fi folosite în alte direcţii”, a concluzionat Eugen Ţurcanu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4 ° C
4.6 °
1.6 °
80 %
1.8kmh
67 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...