sâmbătă, iunie 10, 2023
AcasăLocalGrupare de traficanți de droguri trimisă în judecată de procurorii DIICOT

Grupare de traficanți de droguri trimisă în judecată de procurorii DIICOT

Mai multe persoane bănuite că au vândut droguri în Centrul vechi al municipiului au fost trimise în judecată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – biroul teritorial Botoșani. Lista inculpaților cuprinde 18 persoane, printre care și opt femei.

Ancheta a durat mai bine de patru ani și jumătate, timp în care procurorii și polițiștii au audiat aproape 90 de persoane, de la vânzători de droguri, la intermediari și consumatori.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, în zona Centrului Vechi din municipiul Botoşani, o grupare de persoane, organizată pe baza relaţiilor de rudenie, de convieţuire ori generate de interese financiare, a creat şi dezvoltat o vastă reţea de distribuţie a drogurilor de risc şi a substanţelor cu efect psihoactiv, către numeroase persoane, în special tineri, în vederea obţinerii unor importante foloase materiale fără a ţine seama de efectul nociv al acestora asupra sănătăţii consumatorilor, distribuţia drogurilor realizându-se de la locuinţele lor situaţie în Centrul Vechi, dar şi în mod stradal prin intermediul unor membri ai reţelei folosiţi ca şi distribuitori pentru plasarea pe piaţă a substanţelor psihoactive”, au precizat anchetatorii.

Din acest motiv, principalele acuzații vizează constituirea unui grup infracţional organizat, vânzare de droguri de risc, fără drept, deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, şi efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Grupare anihilată în urmă cu cinci ani

Gruparea a fost anihilată în noiembrie 2017, în urma unei operațiuni de amploare organizată de procurorii DIICOT, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani, a Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, dar şi cu ajutorul celor din Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoşani, suportul de specialitate fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.

Zeci de botoşăneni din rândul consumatorilor de etnobotanice au fost luaţi pe sus şi interogaţi de anchetatori, majoritatea fiind de etnie romă. Descinderile și perchezițiile organizate atunci s-au soldat cu arestarea a 12 persoane și plasarea unei femei în arest la domiciliu. Ancheta a arătat că drogurile erau cumpărate de pe internet, după care erau dozate, iar plicurile cu circa 2 grame de substanţe erau vândute cu 10 lei bucata. În timpul investigaţiilor, suspecţii au schimbat mai multe maşini, semn că profiturile financiare erau destul de consistente.

Acum, dosarul a fost înaintat spre soluționare Tribunalului Botoșani, însă până la pronunțarea unei sentințe definitive inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14.8 ° C
19.6 °
14.4 °
78 %
1.5kmh
59 %
sâm
26 °
Dum
21 °
lun
12 °
mar
15 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La cum e traficul acum, îți trebuie ceva de citit care să nu te înveselească prea tare.

EDITORIAL

Când mă gândesc la greva generală din învățământul românesc, îmi vine în minte un neaoș banc autohton cunoscut de multă lume, dar interpretat până...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...