vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTazada, cățelușa antidrog, vedetă a Poliţiei de Frontieră Botoşani

Tazada, cățelușa antidrog, vedetă a Poliţiei de Frontieră Botoşani

Tazada este căţeluşa labrador specializată în depistarea substanţelor interzise, cunoscută ca parteneră de încredere a reprezentanților Punctului de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut. Ea este unul dintre câinii poliţişti care desfăşoară misiuni la graniţa de nord a ţării.

De-a lungul timpului a găsit stupefiante, a fost în misiuni internaţionale, a adus un zâmbet pe chipurile copiilor la activităţile organizate de poliţiştii de frontieră pentru copii. În plus, Tazada a adus un zâmbet şi pe chipurile mamelor cu copii în braţe ce au trecut frontiera prin PTF Rădăuţi Prut, în fuga lor din calea războiului.

„Ea este ca şi copilul meu”

Tazada este unul dintre poliţiştii de nădejde de la graniţa cu Republica Moldova. Are 5 ani şi 6 luni şi este specializată în descoperirea de stupefiante. Iar de când a devenit câine poliţist, nu a dat niciodată greş. Tazada a crescut de mică în familia agentului şef Sebastian Burighean. Este membru al familiei cu drepturi depline. Este o mică vedetă la nivelul Poliţiei de Frontieră Botoşani, ştie să îndeplinească întocmai cererile conductorului, iar pe lângă aptitudinile de poliţist cunoaşte şi „giumbuşlucuri” ceea ce o face atât de iubită.

„Ea este ca şi copilul meu. Am crescut-o de mică, am învăţat împreună tot ce ştie. Am fost împreună în misiuni internaţionale, ultima în Albania. Deşi lucrăm la PTF Rădăuţi Prut, faima ei a făcut să fie solicitată şi în misiuni în alte puncte de trecere.

E partenera mea în misiuni, dar petrec mult timp cu ea şi în afara serviciului. Ne antrenăm zilnic mai multe ore, are timp de joacă şi facem împreună şi serviciul de 12 ore. Nu m-a trădat niciodată. De fapt, câinii sunt nişte parteneri minunaţi, nu te trădează niciodată şi fac ceea ce pentru om este realmente imposibil”, spune despre Tazada partenerul ei, Sebastian Burighean.

Cățelușa cu 10 pe linie

În cei aproape 6 ani de când formează o echipă, cei doi au fost mereu de nota 10. Dovadă stă carnetul de note al căţeluşei cu 10 pe linie: Căutarea în vehicule – 10, căutarea în încăperi – 10, căutarea în colete – 10. Media generală – 10.

Tazada şi-a dovedit din plin abilităţile de câine poliţist, partener de încredere şi izvor de zâmbete pentru toţi cei cu care a interacţionat de-a lungul anilor. Singurii care nu au fost încântaţi de prezenţa ei la frontieră au fost cei certaţi cu legea, pe care Tazada i-a mirosit instant.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...