sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTDans, muzică şi multe emoţii în a doua zi de festival (video)

Dans, muzică şi multe emoţii în a doua zi de festival (video)

Ziua a doua a Festivalului Transfrontalier al Diversităţii Culturale, desfășurată sâmbătă, a debutat cu expoziţii şi demonstraţii ale meşteşugurilor tradiţionale, pe Pietonalul Unirii. Au venit la Botoşani cadre didactice, elevi şi meşteşugari din Ivano Frankivk, oraş partener cu Municipiul Botoşani în Proiectul „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”.
Cei care au trecut prin zonă au primit fundiţe în culorile steagului Ucrainei, de pus în piept, în semn de susţinere a fraţilor ucraineni aflaţi, fără voia lor, în plin război. Nu au lipsit lacrimile şi îmbrăţişările de încurajare.

„Slavă Ucrainei şi României!”

Aflată pentru prima dată la Botoşani, Oxana Vovc a declarat că Botoşaniul este un oraş frumos. Cu lacrimi în ochi, ea a spus că viaţa ucrainenilor s-a schimbat. „Este o grea încercare, suntem îngrijoraţi, dar sunt sigură că vom încinge. Viaţa merge înainte, încerc să mă gândesc doar la lucrurile frumoase şi sunt emoţionată că voi fi bunică. Să fie pace! Slavă Ucrainei şi României!”, a mai spus Oxana Vovc.

Spectacolul extraordinar româno ucrainean a început cu imnurile Ucrainei şi României interpretate de Orchestra Filarmonicii, apoi a urmai Anstasia Opait cu „Rugă pentru Ucraina”.

Pe scenă au urcat apoi primarul Cosmin Andrei şi Viktor Synyshyn Viktor, secretarul Consiliului Local Ivano Frankivsk.

„Vreau să transmit mulțumiri către frații noștri de la Primăria Ivano Frankivsk care ne-au fost parteneri în acest proiect frumos și care au venit astăzi la Botoșani. Aș vrea să le transmitem toate gândurile noastre bune de bine în aceste momente tensionate pentru Ucraina”, a spus Cosmin Andrei.

„Suntem recunoscători pentru că ați fost alături de noi în această perioadă grea”

Viktor Synyshyn a mulţumit pentru invitație.

„Suntem încântați de acest proiect, chiar dacă până acum ne-a împiedicat Covidul și războiul suntem siguri că de acum o să ne întâlnim în mai multe proiecte și o să le continuăm. Noi sperăm să ne întâlnim și în orașul nostru dar și în multe alte localități. Dorim să vă mulțumim pentru ajutorul oferit de dumneavoastră și suntem recunoscători pentru că ați fost alături de noi în această perioadă grea”, a mai precizat oficialul ucrainean.

Cosmin Andrei a primit în dar un tricou cu un însemn împotriva războiului și o lucrare făcută de meşteri fierari ucraineni, pe care se regăsesc stemele municipiului Botoşani şi oraşului Ivano Frankivsk.

„Mai întâi vreau să mulțumesc fraților noștri ucraineni care au făcut un efort extraordinar de a fi astăzi la Botoșani. Acum un an și o lună eram la Ivano Frankivsk și marcam o primă etapă din proiectul nostru, atunci era pace și credeam că va veni sfârșitul pandemiei și toate lucrurile vor intra în normal. Din păcate, știți și dumneavoastră ce s-a întâmplat, însă în pofida acestui lucru, sperăm să ducem mai departe proiectul cu succes”, a spus Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei de Cultură, instituţie parteneră în acest proiect.

După discursuri tinerii artişti din Botoşani şi Ucraina au făcut dovada talentului lor şi dragostei lor pentru folclor.

Copiii din public s-au prin în hore cu tineri din Ucraina, lângă scenă, semn că pentru ei nu există graniţe. Artiştii au fost aplaudaţi şi felicitaţi de botoşănenii care nu au dorit să lipsească de la o manifestare de suflet care a arătat că muzica şi dansul popular îi unesc pe oameni şi fac viaţa mai frumoasă.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...