spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTCu mâna întinsă la Guvern - Edilii cer bani pentru a nu...

Cu mâna întinsă la Guvern – Edilii cer bani pentru a nu mai fi datori la lichidatorul Termica

Primarul Cosmin Andrei a fost în această săptămână la București pentru a continua demersurile vizând obținerea unui sprijin financiar pentru acoperirea datoriei pe care municipalitatea o are la licihidatorul Termica.

Am avut discuții care vor fi luate în calcul la următoarea rectificare bugetară. Sunt multe UAT-uri în situația noastră și am transmis în continuare solicitarea noastră, de care se va ține cont“, a declarat edilul.

Sprijin solicitat încă din luna aprilie

La finele lunii aprilie, s-a anunțat că se fac demersuri pentru stingerea datoriei de aproximativ 80 de milioane de lei, pe care municipalitatea o are la lichidatorul Termica. Primăria Botoşani a pierdut procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că este bună de plată.

Aproape toată suma trebuie să ajungă în conturile statului român, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Ministerul Finanţelor.

Suntem optimişti, avem un orizont de aşteptare de aproximativ două luni în care guvernul analizează şi situaţia altor UAT-uri de la nivel naţional, care au de plată datorii către bugetul consolidat. Suntem optimişti, am vorbit la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Dezvoltării, instituţie care promovează această hotărâre de guvern şi aşteaptă memoriile noastre pe care le avem pregătite, cu descrierea datoriei, aşa cum este eşalonată, cu tabelul creditorilor, de unde vrem să arătăm că statul român este cel care încasează bani”, declara la finele lunii aprilie primarul municipiului.

Somație primită în urmă cu un an

Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată.

Executorii s-au adresat primăriei, după ce Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, a avut câștig de cauză în instanță. În 2010, patrimoniul Termica a trecut la municipalitate, iar în toamna aceluiaşi an şi-a început activitatea noul operator, Modern Calor. În 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei motivând că patrimoniul Termica a fost subevaluat. Constantin Lulu Dascălu a obţinut în instanţă anularea facturii prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor.

După ce a fost somat să plătească zeci de milioane de lei, municipalitatea a obţinut  suspendarea executării, până la finalizarea proceselor. Acestea s-au încheiat, dar în favoarea lichidatorului.

Puncte termice obținute de lichidator

Pe lângă zecile de milioane de lei pe care primăria trebuie acum să le plătească, Constantin Lulu Dascălu a câştigat prin instanţă şi 34 de puncte termice. În martie 2016, lichidatorul Termica a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...