spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTVal de căldură în toată țara. Temperaturile vor urca până la 40...

Val de căldură în toată țara. Temperaturile vor urca până la 40 de grade

În următoarele 5 zile, o masă de aer cald, de origine tropicală, va avansa dinspre nordul Africii către sudul și sud-estul continentului european, implicit în România. Avertizarea este valabilă până pe 24 iulie.

Astfel, în acest context, vremea va intra într-un proces de încălzire, devenind caniculară de astăzi în vest, iar începând de joi și în nord-vestul, sud-vestul, sudul și parțial centrul teritoriului. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38°C, iar în zonele joase de relief din Banat, sudul Crișanei, vestul și sudul Olteniei – cu precădere vineri și sâmbătă temperaturile vor atinge 39…40°C.

Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități, iar local, minimele termice vor caracteriza nopți tropicale (20-23°C).

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales miercuri și joi, în estul, sudul și sud-estul țării. În orele după-amiezelor, pe alocuri în zonele montane, trecător se vor semnala averse slabe, posibil însoțite de descărcări electrice.

Cu precădere în vestul și nord-vestul țării, umezeala scăzută a aerului, uscăciunea vegetației, precum și vântul care va sufla până la moderat, cu viteze – în general – de 20-35 km/h, creează premisele unui “pericol extrem” de incendii de vegetație, cu o extindere relativ rapidă, conform prognozei dezvoltate de Sistemului European de Informare privind Incendiile Forestiere (EFFIS).

Având în vedere gradul semnificativ de pericol, dar și numărul mare al incendiilor de vegetație deja semnalate în ultimele săptămâni, se recomandă ferm evitarea utilizării focului deschis, incendierea miriștilor și aruncarea țigărilor la întâmplare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
17.6 °
55 %
2.4kmh
61 %
mie
18 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...