vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTSănătate înghițită de birocrație. Spitalul nou rămâne închis (video)

Sănătate înghițită de birocrație. Spitalul nou rămâne închis (video)

Au făcut o „românească” şi cu spitalul de îngrijiri din Botoșani. Poate cea mai importantă investiţie din sistemul sanitar de după Revoluţie, şi unul dintre puţinele spitale noi construite în întreaga ţară, va continua să zacă nefolosit mult şi bine.

După nici mai mult, nici mai puţin de cinci ani de când a fost începută construcţia acestuia, Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paleative a fost, în sfârşit, finalizat. Au fost dotate şi mobilate saloanele, au fost trase toate utilităţile, la standarde europene. Ce a rămas, însă, la standarde cât se poate de româneşti este delăsarea şi birocraţia incredibilă din sistem. Aşa cum şi Ministrul Sănătăţii a demonstrat-o, chiar nimănui nu îi pasă de un spital complet nou. Care va mai rămâne închis mult şi bine, după cum chiar cei de la Compania Naţională de Investiţii au arătat. În realitate, nici măcar celor care au dat banii, cei de la CNI, nu le pasă de propria investiţie prea mult.

După ce a scris în nenumărate rânduri despre acest subiect, Monitorul de Botoșani a cerut lămuriri chiar de la CNI. Răspunsul, semnat de directorul Manuela Irina Pătrăşcoiu, arată nu doar indolenţa şi birocraţia din sistem, ci chiar mai mult. „Referitor la adresa dumneavoastră, înregistrată la Compania Naţională de Investiţii cu nr. 38350/18.07.2022, cu privire la obiectivul de investiţie „,Spital municipal de boli cronice şi îngrijiri paleative, municipiul Botoşani, judeţul Botoşani”, vă transmitem că la acest moment există un litigiu între membrii asocierii societăţilor care au executat lucrările, respectiv între societatea de proiectare şi constructor, acesta din urmă aflându-se în procedură de insolvenţă. Ca urmare, până la clarificarea acestei situaţii, CNI SA nu pate parcurge etapele necesare, conform legii, cu privire la convocarea recepţiei la terminarea lucrărilor”, se arată în răspunsul trimis ziarului.

„În acest șantier se va intra doar cu acordul administratorului judiciar”

Constructorul a plecat, însă, din șantier de luni bune. Pe ușa spitalului scrie că „în acest șantier se va intra doar cu acordul administratorului judiciar”. Cum societatea este în insolvenţă, situaţia este mai mult decât încurcată. Şi nimănui nu pare să îi pese de deschiderea efectivă a spitalului. „Noi am plecat de acolo, lichidatorul a preluat totul”, a declarat Victor Mihalachi. Reprezentantul firmei Edge Business Restructuring Advisors SPRL, lichidatorul firmei Victor Construct, a declarat că încă nu a fost stabilită data la care va fi făcută recepția spitalului. Asta pentru că şi lichidatorul, la rândul lui, aşteaptă proiectantul. „Există o discuție referitoare la faptul că proiectantul trebuie să predea referatele. Până nu sunt predate aceste documente, nu poate fi făcută recepția. Știm că spitalul a fost finalizat. Se caută soluții pentru a fi făcută recepția”, a declarat acesta.

Dacă până acum dădeau vina unii pe alţii, acum toţi ridică din umeri, bucuroşi că ei şi-au făcut treaba. Potrivit primarului Cosmin Andrei, reprezentanții CNI și cei ai constructorului ar trebui să perfecteze documentele care să ateste finalizarea lucrărilor. Deși recepția trebuia să aibă loc la jumătatea lunii aprilie, acest lucru nu pare să se întâmple prea curând. „Lucrările noastre au fost finalizate (racordul noului spital la rețelele de utilități – n.r.), am transmis documentele. Acum este o relație între CNI și constructor pentru a emite documentul constatator de finalizare a lucrărilor. Nu avem decât să așteptăm notificarea de la CNI pentru recepție și pentru transmiterea clădirii în proprietate, pentru a o administra și a-i da destinația așa cum a fost gândită”, a declarat Cosmin Andrei. În schimb, se lucrează asiduu la schema de personal şi la întocmirea necesarului de personal pentru a se face angajări.

Șantierul a fost deschis în noiembrie 2017

Demersurile pentru noul spital au fost făcute încă din anul 2013 de către deputatul Tamara Ciofu. Această unitate este destinată bolnavilor care sunt în stadii terminale ale unor boli cronice grave şi care, în felul acesta, pot fi îngrijiţi de personal de specialitate.

Lucrările au început în noiembrie 2017 şi trebuiau executate până la finele anului 2019. Acestea au fost, însă, tergiversate, din cauza unor probleme apărute între municipalitate, constructor şi CNI, care este finanţatorul. S-a întârziat mult şi cu realizarea utilităţilor. Nu mai puţin de doi ani pentru racordarea unor conducte şi a reţelei electrice. Lucrările la rețelele de utilități au început în toamna anului 2020 și s-au finalizat în aprilie 2022.

Au fost întâmpinate probleme la realizarea reţelei de încălzire deoarece în zonă sunt terenuri care nu aparțin municipalității. „Spitalul a fost pus acolo la hei rup. S-a spus <facem aici spital>, fără a se ţine cont de faptul că foarte puţin din terenul din jurul spitalului este al nostru”, declara un oficial din primărie. În aceste condiţii, a fost necesară stabilirea unui alt traseu pentru racordul la reţeaua de energie termică.

Valoarea investiţiei este de 15,6 milioane de lei, fondurile fiind asigurate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin CNI. Spitalul este dotat cu paturi ultramoderne, saloane cu baie proprie, televizor, sistem de apel al asistentelor, oxigen la fiecare pat.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...