joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTSlujbă emoționantă la Biserica Uspenia (video)

Slujbă emoționantă la Biserica Uspenia (video)

Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat Mihai Eminescu, și-a serbat astăzi hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotul paroh Teodor Candrea, Dumitru Mateciuc – preot paroh al Bisericii “Sfântul Gheorghe” Botoșani și Vasile Lăzărescu – preot paroh al Bisericii “Sfântul Gheorghe” Baisa.

La slujbă au participat credincioși de toate vârstele. În fața bisericii au fost aduse mese unde credincioșii au pus colaci, dulciuri, vin și fructe, pentru pomenirea celor plecați din această lume.

Slujba a fost emoționantă și înălțătoare, credincioșii unindu-și glasurile în rugăciuni și cântări închinate Maicii Domnului. În cuvântul de învățătură, preotul Vasile Lăzărescu a arătat că Maica Domnului aduce bucurie și comuniune în viața noastră, dar și prezența de mamă în mijlocul însingurării și înstrăinării noastre.

Mântuitorul Iisus Hristos ne încredințează pe Maica Domnului ca fiind maica duhovnicească a creștinilor. Iată de ce Biserica o pomenește în toate slujbele sale. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea mai mare sărbătoare închinată ei. Potrivit tradiției Bisericii, Maica Domnului a mai trăit 11 ani după înălțarea la Cer a Fiului său, a Domnului nostru Iisus Hristos. Cu trei zile înainte de moarte, ea a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavriil că trece din lumea aceasta la viața veșnică. Astfel Maica Domnului s-a pregătit duhovnicește, prin rugăciune către Dumnezeu, prin cuvinte de rămas bun de la cei din jurul său”, a spus Vasile Lăzărescu.

„Maica Domnului să fie alături de noi, atât în momentele de bucurie, cât și în cele de supărare”

Preotul a mai afirmat că Maica Domnului s-a mutat cu sufletul iar apoi și cu trupul la Cer, în lumina lui Hristos, fiind Maica vieții, iar cu rugăciunile sale izbăvește de moarte sufletele noastre.

În această zi, de pomenire a Adormirii Maicii Domnului, ne rugăm Născătoarei de Dumnezeu să fie ocrotitoarea familiilor întrucât a născut fiu și știe ce înseamnă să fii mamă, îi cerem să fie și ocrotitoarea fecioarelor, a tinerilor, a monahiilor și monahilor, întrucât ea este deodată maică și pururea fecioră. Ne rugăm Maicii Domnului, în mod deosebit să păzească pe toți părinții copiilor care s-au rugat ca ea să ocrotească țara, poporul, turma și păstorul. O rugăm să fie ocrotitoarea tuturor slujitorilor, adică a arhiereilor, preoților, diaconilor pentru că este mamă de preot, adică Maica Domnului Hristos, arhiereul cel veșnic. Deci Maica Domnului, fiind ocrotitoarea întregii Biserici, este și bucuria Bisericii, de aceea, ea are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire… Să ne rugăm la Maica Domnului să fie alături de noi, atât în momentele de bucurie, cât și în cele de supărare”, a mai declarat preotul Vasile Lăzărescu.

În finalul slujbei, preoții Teodor Candrea și Dumitru Mateciuc au oficiat slujba de pomenire a celor trecuți la cele veșnice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...