vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTCampionii mondiali ai acordeonului au concertat în Centrul Istoric (video)

Campionii mondiali ai acordeonului au concertat în Centrul Istoric (video)

Prima zi a Festivalului Instituțiilor de Cultură Botoşani, organizat în Centrul Istoric, a avut ca invitat special trupa Concertino Accordion Band, cel mai bun colectiv de acordeonişti din lume.

Bine v-am găsit în această seară aici, în Centrul Istoric, într-un oraș care a dat atâtea genii și pentru noi este o mare onoare să vă prezentăm astăzi un program, să vă prezentăm Republica Moldova, Chișinăul, Filarmonica Națională <Serghei Lunchevici>”, a spus liderul trupei, anunțând în același timp că programul va include “un buchet de piese muzicale, de tablouri muzicale, de capodopere musicale”.

Programul a început cu trei fragmente din Suita Peer Gynt, a compozitorului norvegian Edvard Grieg și a continuat cu alte piese  foarte apreciate de public, dovadă fiind aplauzele care au răsplătit prestația artiștilor.

În final, liderul trupei a mulțumit organizatorilor, adăugând “ne dorim programe frumoase, public frumos la fel cum sunteți voi și vă mulțumim pentru apaluzele dumneavoastră”.

Campioni mondiali ai acordeonului

Trupa a fost înființată în anul 2003, cu scopul de a promova acordeonul ca un instrument al mai multor stiluri și genuri muzicale: clasică, jazz, world, populară. Concertino este format din cinci acordeoniști, completat pentru diversitatea timbrală cu vioară, tobe, chitară-bass și pian. Membrii trupei dețin titlul de Campioni mondiali ai acordeonului, obținuț în Canada la cel mai prestigios concurs de gen din lume în anul 2013.

Ei au susținut concerte în Danemarca, Franţa, Italia, Austria, Polonia,  Luxembourg, Belgia, Azerbaijan, Croația, Lituania, Germania, Elveția,  Rusia, România,  Coreea  de  Nord, China,  Canada. Concertino a colaborat cu reputați acordeoniști din lume și a realizat multe proiecte muzicale : World music, Astor  Piazzolla, De la baroc la jazz, Opera Carmen, Muzica din filme, Muzica secolului XX etc.

Trupa a avut multe turnee în România, alături de maestrul Tudor Gheorghe. Concertino a înregistrat șapte CD-uri: „Astor Piazzolla” (2006), „Music World” (2007) și „Colours of Music” (2012), “Live in Berlin” (2014), “Ten Years under the Rock’s” (2015), “Our Way” (2017), “Piazzolla 100” (2021).

Din anul 2017, Concertino Accordion Band activează în cadrul Filarmonicii Naționale  “Serghei Lunchevici”  din Chișinău , Republica Moldova.

Chiriașii din Centrul Istoric – o provocare pentru organizatori

Festivalul este organizat la inițiativa directorului Filarmonicii George Enescu, Mirel Manea și va avea loc anual. Organizarea festivalului în Centrul Istoric reprezintă însă o provocare. Ieri după amiază s-au aflat în zonă jandarmi (un echipaj fiind însoțit și de un câine) polițiști locali, angajați ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Scena a fost amplasată cu spatele la strada Victoriei, iar scaunele au fost puse în zona amfiteatrului de lângă monument. Chiriașii din Centrul Istoric nu s-au lăsat însă impresionați de această organizare. Ei nu au renunțat la obiceiul de a sta pe bănci și pe treptele magazinelor, din zona fostului cinematrograf Luceafărul și până la Biserica Uspenia. Atitudinea lor parcă sugera că oricâte eforturi ar fi făcute pentru repunerea în valoare a zonei, Centrul Istoric le aparține.

Multe invitații nu au fost onorate

Accesul în zona cu scaune s-a făcut doar pe bază de invitații. Organizatorii au trimis 600 de invitații. Cum era de așteptat, foarte multe invitații nu au fost onorate astfel că s-a ajuns în situația în care erau multe scaune libere, iar unii botoșăneni stăteau în picioare după gardul pus de jandarmi. Printre cei care stăteau în picioare s-au aflat și persoane care merg săptămânal la concertele filarmonicii și care nu au ezitat să-și exprime nemulțumirea pe o rețea de socializare.

La un moment dat, Mirel Manea, care a monitorizat derularea evenimentului, nu stând pe scaun, ci mergând în diferite zone, fie la  echipa care asigura sonorizarea, fie lângă scenă, i-a invitat pe botoșănenii care stăteau în picioare să ia loc pe scaune. Trecuse însă mai bine de jumătate din concert. Același lucru l-a făcut și primarul Cosmin Andrei, care, însoțit de soție, a plecat pentru câteva minute de la concert. La plecare, edilul a tras nervos de un gard pus de jandarmi pentru a permite tuturor botoșănenilor prezenți în zonă să se bucure de concert, în condiții decente.

„După 30 de ani se întâmplă acest lucru la Botoșani”

În finalul spectacolului, Mirel Manea a explicat că gardurile au fost puse nu cu intenția de a-i separa pe spectatori, ci de a asigura accesul la concert a oamenilor care iubesc actul artistic de calitate. Oficialul a dat asigurări că la spectacolul din această seară se va ocupa personal să nu mai fie ținuți oameni lângă gard.

Cu speranța că am pășit cu dreptul în această primă ediție a Festivalului Instituțiilor de Cultură ale municipiului Botoșani, mulțumesc publicului spectator. Nu aș fi reușit acest moment unic, pentru prima dată, așa cum spunea și domnul director Marius Rogojinschi. După 30 de ani se întâmplă acest lucru la Botoșani, Evident că acest episod se va repeta anual și ne dăm seama că micile probleme întâmpinate nu se vor mai repeta în anii următori. Etapizat o să facem acest festival să fie foarte cunoscut pe plan național și internațional”, a mai spus Mirel Manea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...