vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCopil răpus de o infecție ucigașă

Copil răpus de o infecție ucigașă

Un copil din judeţ şi-a pierdut viaţa sub ochii medicilor din cauza unei meningite fulminante.

Un copil în vârstă de doar un an a murit la câteva ore după ce a fost transportat cu ambulanţa la spital. Micuţul ajuns la Urgenţe, în weekend, în stare critică şi a murit din cauza unei meningite fulminante. Potrivit medicilor, mama copilului, care este din nordul judeţului, a crezut că micuţul este doar răcit.

Acesta avea febră de câteva zile şi femeia i-a dat un tratament specific. Doar că starea copilului a continuat să se deterioreze, iar la un moment dat i-au apărut pete pe tot corpul. Speriată, mama a sunat la 112, în cursul nopţii, iar o ambulanţă a dus copilul la Spitalul Dorohoi. Medicii de acolo au realizat gravitatea cazului şi au transferat copilul cu o ambulanţă cu medic la Botoșani.

Din păcate, însă, starea micuţului a continuat să se agraveze, acesta fiind internat secţia de terapie intensivă, unde a decedat, la doar câteva ore de la prezentare.

Medicii botoşăneni spun că micuţul a murit din cauza meningococcemiei, o infecţie care i-a afectat mai multe organe simultan. „E mai mult decât o meningită. În astfel de cazuri te omoară bacterimia. Se poate spune că e cea mai de temut meningită existentă, cu supravieţuire foarte mică, şi cu sechele la supravieţuitori. Are o evoluţie fulminantă”, a explicat un medic pediatru din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Cadrele medicale care au intrat în contact cu copilul au fost nevoite ulterior să ia un tratament preventiv, din cauza riscului de a transmite bacteria şi altor persoane sau să se infecteze chiar ele.

Vaccinuri doar pe bani

Potrivit medicilor specialişti, în schema suplimentară de vaccinare din România există vaccinuri care pot preveni astfel de tragedii. Două vaccinuri care acoperă aproape toate tulpinile acestei bacterii costă 700 de lei. Deşi sunt destul de scumpe, acestea aduc beneficii enorme.
„Boala poate fi luată şi de la un purtător sănătos. Vaccinurile se fac la 6 şi 8 săptămâni de viaţă şi pot preveni astfel de drame”, a spus medicul pediatru.

Boală extrem de gravă

Boala meningococică invazivă este o afecţiune bacteriană acută determinată de Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ. Aceasta implică 13 tipuri de bacterii, totuși, doar cinci sunt responsabile pentru boală (tipurile A, B, C, Y și W135). În Europa, în special, cele mai frecvente tipuri prezente includ tipurile B și C.

Între 10 și 15% dintre persoanele infectate cu boala meningococică vor deceda. Între 11 și 19% din supravieţuitori vor avea handicap pe termen lung, cum ar fi pierderea membrelor, surditate, leziuni ale sistemului nervos periferic sau leziuni ale creierului.

Principalele forme de manifestare ale bolii meningococice invazive (BMI) sunt meningita acută purulentă şi septicemia, cel mai frecvent fiind afectate persoanele cu imunitate deficitară din zonele aglomerate şi cu contacte strânse.

Boala meningococică apare pe tot parcursul anului, cu o incidenţă mai mare la sfârşitul iernii şi la începutul primăverii. Formele generalizate ale infecţiei meningococice (meningită, meningococemie, meningoencefalită) se manifestă de obicei cu un debut acut brutal, cu febră la valori înalte ( 39-40ºC), vome repetate, cefalee pronunţată, hiperestezie cutanată, fotofobie, hiperacuzie. În formele grave apar convulsii, tulburări de conştiinţă, erupţii cutanate hemoragice (pete roşii întunecate pe piele) iniţial pe membrele inferioare şi pe fese.

La sugari, formele generalizate ale infecţiei date, pot debuta atipic, cu manifestări respiratorii sau digestive, uneori cu subfebrilitate, regurgitaţie, vomă, ţipăt inconsolabil, frecvent convulsii, fontanela anterioară bombată, dilatare a vaselor sanguine în zona temporală şi pectorală.

În unele cazuri forma generalizată a infecţiei meningococice evoluează fulgerător, în pofida tratamentului aplicat, cu deces precoce al persoanei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...