vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTBiserica "Sfântul Gheorghe" va fi redată în scurt timp botoșănenilor (video)

Biserica „Sfântul Gheorghe” va fi redată în scurt timp botoșănenilor (video)

Biserica “Sfântul Gheorghe”, reabilitată cu fonduri europene și de la bugetul local, va fi redată în scurt timp botoșănenilor. Pe 11 august a fost demarată recepția lucrărilor.

Procedura de recepție se întinde pe câteva zile. Volumul de documente este foarte mare pentru că discutăm de o investiție cu fonduri europene, pentru un obiectiv istoric. Pare totul gata, dar pentru noi, birocratic și administrativ, este gata când este admisă recepția.

Sunt în dialog constructorul, dirigintele de șantier, Inspectoratul de Stat în Construcții, ISU, care trebuie să-și pună semnătura după ce verifică. Eventual, dacă sunt neconformități minore pot fi corectate în timpul efectuării recepției, astfel încât să fie admisă”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Valoarea totală a proiectului este de peste 11 milioane de lei

Reabilitarea Bisericii „Sfântul Gheorghe” s-a realizat printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 1,56 milioane de euro. Potrivit edilului, investiția cu fonduri europene a fost susținută cu un aport consistent în ceea ce înseamnă cheltuieli neeligibile și confinanțare. Pe 18 iulie 2022, consilierii municipali au votat valoarea totală a acestui proiect, care a ajuns la 11.239.588,45 de lei.

Contribuția proprie a municipalității este de 4.025.409,45 de lei reprezentând cheltuielile neeligibile ale proiectului, la care se adaugă contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, respectiv 144.283,58 de lei. Valoarea proiectului a crescut deoarece a crescut și prețul la materialele de construcții.

Unele aspecte au fost corectate de la demararea recepției

Imediat după finalizarea lucrărilor, inspectorii ISU au vizitat lăcașul de cult, iar o parte dintre deficiențele constatate au fost remediate pe loc. “În urma verificărilor, s-a constatat că poarta de acces pentru autospeciale de pompieri este subdimensionată și s-a dispus ca, până la obținerea autorizației, acest aspect să fie remediat”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU. În fapt, este vorba de un stâlp de gard care a fost construit în plus și care trebuie dezafectat așa încât porțile să permită accesul mașinilor de pompieri, în cazul unei intervenții.

Constructorul a mai avut ceva de corectat, dar nu sunt lucruri semnificative. Au mai fost mici aspecte legate de spațiile verzi, care au fost corectate și tot ce înseamnă instalații acolo. Deși este monument istoric, avem instalații de încălzire, de iluminat arhitectural, apă, canalizare, energie electrică – toate trebuie verificate, cum a fost proiectul inițial. În momentul în care va fi admisă recepția va fi îndepărtat gardul care face parte din organizarea de șantier și care este păstrat astăzi acolo tocmai pentru a vedea dacă mai sunt lucruri de corectat”, a explicat primarul.

După finalizarea recepției, de comun acord cu preotul paroh Dumitru Mateciuc, va fi inaugurată biserica reabilitată.

Reabilitarea bisericii a început în vara anului 2020

Lucrările la biserică au început pe 10 august 2020. Dumitru Mateciuc, preotul paroh, declara atunci că demararea lucrărilor reprezintă un moment istoric, mai ales că are loc după cinci licitaţii şi trei revizuiri ale documentaţiilor.

Biserica „Sfântul Gheorghe”, ridicată pe ruinele unui lăcaș de cult mai vechi din târgul Botoșanilor, este monument istoric, fiind datată în anul 1551, ca prima ctitorie botoşăneană a Doamnei Elena Rareş. Arhitectura este influenţată de cea a Bisericii „Sfântul Nicolae”, de la Mănăstirea Popăuţi. Pe pisanie scrie „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...