spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTSlujbă emoționantă la Broșteni. Biserica ridicată de un polițist a fost sfințită

Slujbă emoționantă la Broșteni. Biserica ridicată de un polițist a fost sfințită

Biserica din satul Broșteni – Durnești, având drept hramuri “Sfinții Martiri Brâncoveni” și “Acoperământul Maicii Domnului”, a fost sâmbătă sfințită de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

După înconjurarea bisericii și binecuvântarea ei prin stropire cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, ÎPS Teofan a pecetluit Sfânta Masă, iar cei prezenți s-au putut închina în Sfântul Altar.

A urmat Sfânta Liturghie, oficiată pe un podium special amenajat lângă biserica sfințită.

„Familia – Biserica de acasă”

După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a făcut o paralelă între Biserica lui Hristos și Biserica cea Mică – familia, așa cum mai este numită ea de Sfinții Părinți.

Familia este un suflet în mod special datorită legăturii  celor doi pentru că familia este numită de Sfinții Părinți «Biserica de acasă». Avem o biserică în parohia de care aparținem, dar prin Taina Cununiei se cuvine ca viețuirea într-o familie să fie ca într-o biserică. Având candela aprinsă, cu icoană, cu încercare de rugăciune seara și dimineața, cu postul rânduit de Biserică, prin naștere de prunci, prin creșterea lor în frica lui Dumnezeu, în rușine de oameni și în iubire de neam, și în felul acesta familia poate să devină Biserica cea mică de acasă. Domnul Hristos vorbește atât de frumos despre Taina Familiei pentru că familia este cea mai mare bogăție pe care o are omul.

Ea constituie stâlpul de rezistență în fața multor valuri, căci cine să se înțeleagă mai bine decât bărbatul tău? Cine să te înțeleagă pe tine mai mult, mai apropiat și mai statornic decât soția ta? Înțelegerea între cei doi constituie valoarea de aur a unei familii”, a spus, printre altele, ÎPS Teofan.

În finalul Sfintei Liturghii, preotul Nicolae Cărăușu, cel care a fost parohul comunității până în anul 2018, precum și actualul preot paroh Claudiu Vreme, au primit rangul de iconom stavrofor. Daniel Marțincu, ctitorul principal al sfântului locaș, polițist de carieră și fiu al satului, a primit “Crucea Moldavă”, cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cei care au contribuit la realizarea bisericii, au primit din mâna ierarhului distincții de vrednicie.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...