vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTichete sociale pentru elevi. Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine...

Tichete sociale pentru elevi. Ce trebuie să facă părinţii pentru a obţine 500 de lei

Elevii şi preşcolarii cu situaţie financiară precară pot beneficia de tichete sociale pentru rechizite, în anul şcolar 2022-2023, în valoare de 500 de lei. Inspectoratele şcolare au termen până la 23 septembrie 2022 să transmită Ministerului Educaţiei lista cu beneficiarii tichetelor sociale pentru rechizite.

Valoarea nominală a unui tichet social pentru fiecare beneficiar este de 500 lei/ an şcolar. Cu acesta pot fi achiziţionate articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane şi alte articole necesare în şcoli şi grădiniţe, precum şi articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei.

Cine sunt beneficiarii 

1. Preşcolarii înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabileşte că fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educaţional.

Cererile pentru stabilirea şi acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei şi se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componenta familiei şi a veniturilor, la primăria comunei, oraşului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului Bucureşti în a cărei raza teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condiţiilor de acordare.

Acordarea tichetelor este condiţionată de frecvenţă regulată la grădiniţă. Stimulentul educaţional se acorda, la cerere, unuia dintre părinţi.

2. Elevii înscrişi în învăţământul de stat, primar şi gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Legii nr. 126/2002.

Legea nr. 126/2002 stabileşte că pot beneficia de acest sprijin elevii care se afla în întreţinere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţara (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stablirea venitului mediu net lunar pe membru de familie vor fi luate în considerare absolut toate veniturile. Inclusiv: indemnizaţie de şomaj, creanţe legale, convenţii civile de întreţinere, indemnizaţii cu caracter permanent, alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de întreţinere pentru copii, burse pentru elevi şi studenţi, ajutorul acordat sotiilor celor care satisfac serviciul militar obligatoriu, arenda, chiriile, alte fructe civile, naturale sau industriale, produse de acestea.

Condiţii pentru acordarea tichetelor sociale pentru elevi

Cererile pentru stabilirea şi acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei şi se depun, împreună cu actele doveditoare privind componenta familiei şi a veniturilor, la secretariatul unităţii de învăţământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului şcolar (5 septembrie pentru anul şcolar 2022-2023).

Conform legii, prin familie se înţelege:
– soţ, soţie şi copiii aflaţi în întreţinerea acestora, care locuiesc împreună;
– bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi se gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială;
– persoana singură şi copiii aflaţi în întreţinerea acesteia şi care locuiesc împreună cu aceasta.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...