spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMuzeul Judeţean intră în reabilitare

Muzeul Judeţean intră în reabilitare

Lucrările de repunere în valoare a Muzeului Județean vor începe în această toamnă. Aurel Melniciuc, directorul muzeului, a declarat că proiectul tehnic a fost finalizat și depus spre avizare la Comisia Monumentelor.

Constructorul a avut câteva luni pentru realizarea proiectului tehnic și urmează trei ani pentru execuția lucrărilor. Acum așteaptă avizul Comisiei Monumentelor pe proiectul tehnic și se apucă de execuție. Suntem bucuroși că s-a semnat contractul, s-a alocat finanțarea și această clădire va fi repusă în valoare”, a spus oficialul.

 

„Va fi regândită viitoarea expoziție”

Proiectul de reabilitare include lucrări de amploare. Astfel, vor trebui consolidate fundația și pereții de piatră de la demisol prin injectarea în masa zidăriei de mortar fluid, vor fi consolidați șpaleții cu bolți de la demisol, se vor efectua placări cu plase sudate pe traseul fisurilor/crăpăturilor cu tencuială armată și realizarea unor cămășuieli armate cu bare independente cu grosime de 15 centimetri, pe fața interioară a bolților de la demisol. Se va interveni și se vor reface tencuiala, finisajele, dar și elementele decorative. Totodată, podul clădirii va fi mansardat pentru a găzdui spațiile administrative. Prin mutarea birourilor, spațiul expozițional se va extinde de la 17 săli la 26 de săli. Lucrările includ și montarea de panouri solare pe acoperiș.

„În acești trei ani cât vor dura lucrările, vom face practic un proiect muzeotehnic, deci va fi regândită viitoare expoziție. Vom folosi  tehnologia de ultimă generație, holograme, panouri cu touchscreen, vom avea și două săli pentru diverse activități pedagogice, ateliere creative cu copiii etc. Lucrurile vor fi gândite în această perioadă de trei ani cât are loc execuția și sperăm să fie ceva frumos și care să țină pasul și cu cerințele timpului. Nu mai putem ține un muzeu într-un format clasic, expoziția gândită mai ales pe obiecte, datorită faptului că avem și un foarte bogat inventar, acum trebuie să mergem și către tot ce înseamnă tehnologie, programe, interacțiune”, a explicat Aurel Melniciuc.

Patrimoniul Muzeului Județean, aproximativ 150.000 de piese, a fost mutat în clădirea CEC. În clădirea muzeului au rămas doar sculpturile de mari dimensiuni, care nu pot fi transportate.

Proiect de 36 de milioane de lei

Valoarea proiectului este de 36 de milioane de lei, partea de confinanțare asigurată de Consiliul Județean fiind de aproximativ 577.000 de lei. Clădirea care intră în reabilitare a fost construită la începutul secolului XX, după proiectul arhitectului Petre Antonescu, cel care a mai făcut Primăria Bucureștiului, Arcul de Triumf, Cazinourile din Sinaia și Constanța etc. Piatra de temelie a fost pusă pe 4 octombrie 1904, construcția fiind finalizată la 28 noiembrie 1906. Oficialii botoșăneni au dedicat această clădire jubileului celor 40 de ani de domnie a regelui Carol I.

De-a lungul anilor, clădirea a găzduit Prefectura, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977, Muzeul Județean de Istorie.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...