sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCJ îşi face zestre de milioane de euro (video)

CJ îşi face zestre de milioane de euro (video)

Un monument istoric, considerat a fi o bijuterie arhitectonică de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a intrat definitiv în patrimoniul județului Botoșani. Este vorba despre Casa Moscovici, una dintre cele mai reprezentative clădiri din vechiul centru al orașului. Tranzacția a costat CJ Botoșani 3.235.452 lei, adică echivalentul a 658.000 euro, aceasta fiind valoarea de piață reieșită din evaluare.

Suma a fost achitată de CJ către vechii proprietari, societatea Nord Proiect SA Botoșani, în trei tranșe egale, ultima rată fiind plătită pe 24 august a.c. Astfel, în urma tranzacției, în proprietatea CJ a intrat clădirea, cu o suprafață construită la sol de 872,13 metri pătrați, și terenul pe care este construit imobilul, respectiv 1.099 metri pătrați. CJ urmează să depună acum toate documentele în vederea intabulării și includerii clădirii și terenului aferent în domeniul public al Județului Botoșani.

Chirie de 14.000 de lei lunar

În schimb, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ care a avut loc vineri, 2 septembrie a.c., aleșii județeni au decis darea în administrarea Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani a spațiului de la parterul Casei Moscovici, acolo unde unitatea a funcționat și până în prezent cu o parte dintre secții.

„Preluarea Casei Moscovici de către Consiliul Județean și darea în administrare a parterului acestei clădiri către biblioteca județeană înseamnă scutirea, să zicem, de achitarea unei chirii lunare destul de consistente, iar pe de alta parte permite în continuare desfășurarea activității în condiții normale“, a spus Ersilia Iacob, directorul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”.

Economia este destul de consistentă, pentru că vechiul proprietar, societatea Nord Proiect SA, percepea bibliotecii o chirie de 6,5 euro pe metru pătrat, la mijloc fiind vorba de o suprafață de aproape 500 de metri pătrați, aici funcționând Secția împrumuturi carte pentru copii, Secția împrumut adulți și Cabinetul de numismatică și filatelie. Prin urmare, instituția de cultură a scăpat de plata unei chirii lunare de aproape 14.000 de lei.

Cât privește spațiul de la etaj, deocamdată nu i s-a stabilit viitoarea destinație. Asta întrucât imobilul urmează să fie reabilitat. Din același motiv, accesul publicului către această parte a clădirii a fost restricționat.

Clădire monument istoric

Casa Moscovici a fost construită înainte de 1872 și refăcută după 1888 de bancherul evreu Boris Moscovici, cel care i-a dat și actuala „arhitectură eclectică de factură baroc-palladian”. La începutul secolului al XX-lea, Casa Moscovici a găzduit reprezentanți ai familiei regale, inclusiv pe Regele Carol I, primul monarh al României moderne, cel care a obținut independența, și Regele Ferdinand I, artizanul Marii Uniri.

În perioada interbelică, familia Moscovici, fiind mai mult timp plecată din țară, a decis să vândă clădirea, ulterior aceasta fiind achiziționată de Camera de Comerț. De-a lungul anilor, a mai găzduit Serviciul Sanitar al orașului, Circumscripția III Poliție și Instanța Specială de Judecată.

Negocieri şi pentru uzina electrică

CJ a început negocierile pentru preluarea unui alt monument istoric din municipiu. Este vorba de „Uzina electrică”, monument scos la vânzare de un lichidator judiciar. Negocierile au pornit de la suma de 1.453.000 lei, aceasta fiind valoarea de piață stabilită de un expert atât pentru clădire, cât și pentru terenul aferent.

Construit la începutul secolului al XIX-lea, imobilul a aparținut societății Servicii Energetice Moldova S.A., care a intrat în faliment, iar lichidatorul, Sierra Quadrant S.P.R.L. a notificat Ministerul Culturii și Cultelor cu privire la intenția de a valorifica clădirea, CJ anunțându-și intenția de a exercita dreptul de preemțiune.

Şefii judeţului au vrut şi un conac

La începutul lui 2021, cei din conducerea CJ au încercat să-și exercite dreptul de preemțiune și în cazul conacului Alexandrescu de la Guranda, scos la vânzare de către proprietari, dar proiectul de hotărâre inițiat în acest sens nu a întrunit numărul de voturi necesar. Prețul a fost estimat la 300.000 de euro, pe lângă clădirea de patrimoniu existând și aproape 16 hectare de teren, inclusiv un lac cu un luciu de apă de aproape două hectare.

Inclus pe lista monumentelor istorice, conacul Alexandrescu are o suprafață desfășurată de 1.334 metri pătraţi. Construit la sfârşitul secolului al XIX-lea de către familia Alexandrescu, Mathilde şi Mihai Alexandrescu, conacul are 23 de încăperi şi cinci băi și este considerat o bijuterie arhitectonică, cu un stil neoromânesc, dar şi cu influenţe eclectice din arhitectura europeană. Imobilul a fost finalizat în 1905, proiectul fiind semnat de un arhitect veneţian.

După exproprierile din cursul anului 1948, conacul a intrat în posesia statului comunist, care din 1949 a instalat în conacul de la Guranda o unitate spitalicească de pneumoftiziologie. Din anii 2000, conacul a revenit moştenitorilor familiei Alexandrescu, de origine austriacă. Pentru proiectul privind exercitarea dreptului de preemțiune asupra Conacului Alexandrescu au votat cei 21 consilieri județeni din grupurile PSD, ALDE și PRO România, iar cei 12 consilieri județeni liberali au votat împotrivă.

Într-un final, imobilul a fost preluat de un om de afaceri din Bucureşti, care vrea să-l reabiliteze. Deja, în iulie 2021 la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 7 Suceava a fost depus un proiect de reabilitare, modernizare și extindere cu schimbare de funcțiune de agroturism, spații cazare, restaurant, centru SPA, amenajare parc la conacul ,,Alexandrescu”.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...