joi, septembrie 29, 2022
AcasăLocalLansare de carte cu parfum de epocă la Biblioteca Judeţeană (video)

Lansare de carte cu parfum de epocă la Biblioteca Judeţeană (video)

Biblioteca Județeană a găzduit vineri după amiază lansarea cărții “Amintiri din Botoșani, orașul tinereții mele”. Cartea este scrisă de profesorul Angelo Segall, născut pe aceste meleaguri, dar stabilit în Canada de câteva decenii. Deși mulți botoșăneni iubitori de cultură au venit la lansare pentru a-l întâlni pe autor, acesta a participat la manifestare online. Evenimentul a fost moderat de Marieva Demetrescu, elevă la Liceul de Artă “Ștefan Luchian”. Despre carte au vorbit scriitorul Constantin Adam, istoricul Gheorghe Median, profesorul și scriitorul Mihaela Arhip și jurnalistul Traian Apetrei. Intervențiile au fost completate cu fragmente din carte citite de actrița Irina Mititelu.

Potrivit Mihaelei Arhip, cartea se află la jumătatea distanței dintre memorie și istorie, în fiecare povestire evidențiindu-se nostalgia cu care autorul evocă oameni, locuri și întâmplări de odinioară. În carte sunt și fotografii ce aparțin autorului, dar și profesorului Gheorghe Stanciu, “un adevărat curator al locurilor Botoșaniului de odinioară”.

În vremea în care ne cam uscăm sufletește sub asaltul tehnologiei, iată vine un mesaj de prețuire a emoției, de prețuire a copilăriei, a tinereții, ceea ce asigură fundamentul și posibilitatea noastră de a dăinui în această lume care își caută aprig noi coordonate de stabilitate”, a spus Traian Apetrei, mulțumindu-i în același timp autorului ”pentru această sinceritate dezarmantă” pentru că “nu se ceartă cu nimeni, nu are cu nimeni de împărțit istoria”.

Moment muzical susţinut de Ludvig Schibinschi

Autorul le-a mulțumit celor prezenți la lansare, afirmând că a vizitat orașul Botoșani în urmă cu 13 ani și a fost copleșit de emoții la revederea locurilor copilăriei sale. El a salutat colaborarea cu profesorul Gheorghe Stanciu și cu Alexandru Hrițcu, administratorul paginii “Botoșaniul de odinioară”.

După o carieră de 40 de ani în domeniul aerospațial și o catedră la universitățile locale McGill și Concordia, Angelo Segall s-a pensionat recent, însă își continuă activitatea ca și consultant tehnic.

Lansarea a inclus și un moment muzical prezentat de profesorul Ludvig Schibinschi, un iubitor și promotor al muzicii folk. Ludvig Schibinschi ar fi dorit să-i dăruiască autorului o carte document, apărută în anul 1944, respectiv “Istoria Vieții Evreilor”, de Lewis Browne, adaptată în românește de Dr. I. Flavius.

Marieva Demetrescu a anunțat în finalul lansării că această carte se autotipărește. Cei prezenți la manifestare s-au trecut pe o listă cu numărul de exemplare dorite, urmând să le primească în cursul săptămânii viitoare.

 

rbt
Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.8 ° C
23.9 °
22.2 °
55 %
0.5kmh
100 %
joi
23 °
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
16 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Pentru că șoferii continuă să nu respecte indicatoarele rutiere, s-a trecut la următorul nivel.

EDITORIAL

Timpul ne face mereu surprize, dar nu toate îmbucurătoare. Iată, acum ne-a adus vestea tristă, logic posibilă, dar mereu neașteptată și cutremurătoare în cazul...

GÂNDUL ZILEI

Eminescologii toți Au dileme foarte mari: Oare plopii fără soț Or fi fost … celibatari? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...