vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMeniu special pentru pacienți de Sfânta Parascheva (video)

Meniu special pentru pacienți de Sfânta Parascheva (video)

Botoşăneni internați la Infecţioase Iaşi vor avea parte de un meniu special pe 14 octombrie, de hramul Sfintei Parascheva, care este şi ocrotitoarea spitalului. Printre botoşăneni se numără şi femeia diagnosticată cu West Nile la Iaşi.

Apropierea Sărbătorii ”Sfintei Cuvioase Parascheva” are dublă semnificație pentru personalul medical care activează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Astfel, pacienților cărora patologia pentru care sunt internați le permite un regim alimentar diversificat le-a fost gândit un meniu special.

„Am analizat împreună cu specialistul în nutriție și dietetică, până la ultimul detaliu, alimentele de care se pot bucura cei mai mulți dintre pacienți”, a spus medicul Florin Roşu, managerul spitalului ieşean.

Masă specială de Sfânta Parascheva

Astfel, vineri 14 octombrie aceștia vor avea la masa de prânz ciorbă de perișoare, piure și friptură de pui la tavă cu salată de sfeclă roșie. Desertul va consta în budincă de brânză de vaci la cuptor și mere. De asemenea preotul misionar al spitalului va oficia o slujbă și va cuvânta rugăciuni pentru bolnavi dar și pentru cei care îi îngrijesc, atât personalul medical cât și auxiliar.

O botoșăneancă din Copălău, în vârstă de 48 de ani, a ajuns, pe lângă alţi botoşăneni, în spitalul din Iaşi. Aceasta s-a infectat cu virusul West Nile şi este în tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași.

„Analizele medicale au confirmat prezenta virusului West Nile. Menționăm că simptomele îmbolnăvirii cu acest virus se pot confunda cu cele ale unei viroze respiratorii dar pot provoca și meningită ca în cazul pacientei noastre.

Aceasta ne-a mai povestit că prezenta o astenie fizică marcată( oboseala) și cefalee( durere de cap) simptome care persistau de aproape o săptămână”, au transmis reprezentanții DSP.

Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...