spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTSăptămâna spațiului cosmic, marcată la Colegiul Național „A.T. Laurian”

Săptămâna spațiului cosmic, marcată la Colegiul Național „A.T. Laurian”

Un proiect ce are peste 1000 de parteneri la nivel mondial a ajuns și la Botoșani. Asta în urma unor activități derulate la Colegiul Național „A.T. Laurian”. Este vorba despre WORLD SPACE WEEK, săptămâna dedicată spațiului cosmic pe care, la inițiativa unor mari universități, s-au oferit să o marcheze entități din întreaga lume, atât din mediul școlar, cât și din afara acestuia.

Lansat în 2007, proiectul și-a propus să apropie societatea umană de spațiul cosmic prin intermediul educației, implicării directe și dialogului despre viitorul activităților spațiale. Personalități marcante ale mediului universitar au înființat Asociația Mondială a Săptămânii Spațiului Cosmic, dedicând intervalul 3-10 octombrie evenimentelor cu această temă.

Totodată s-au realizat resurse didactice ce au fost puse la dispoziția partenerilor, organizatori de eventuri, astfel încât activitățile realizate să fie cât mai utile, acestea putând fi găsite de doritori pe site-ul www.worldspaceweek.org .

Peste 6.200 de evenimente în 15 ani

În cei 15 ani de la lansare, au fost organizate peste 6200 de evenimente din cele mai diverse colțuri ale globului, iar Botoșanii se află printre locațiile acestora grație Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

O serie de activități dedicate spațiului s-au derulat aici săptămâna trecută, proiectul colegiului, intitulându-se „About space in our school”. Profesorii coordonatori Dellia-Raissa Forțu și Dr.Teodora- Estera Ursulică au organizat pentru elevi laurieni lecții dedicate temei din acest an, “Space and sustainability”, încărcând evenimentul pe site-ul asociației mondiale.

Prezentări, discuții și desene despre spațiu, sateliți și deșeuri spațiale au atras curiozitatea elevilor, explicațiile arătând necesitatea explorării raționale a spațiului. Tinerii au putut înțelege că de modul în care oamenii folosesc spațiul orbital depinde, spre exemplu, observarea de la distanţă a Terrei și procurarea unor informaţii esențiale referitoare la planeta noastră natală.

Schimbările climatice, poluarea pe uscat şi pe mare, agricultura din ţările în curs de dezvoltare sunt câteva aspecte a căror cercetare poate beneficia de aportul sateliţilor de observare şi de tehnologiile conexe. Obiective esențiale pentru umanitate și globul pământesc ar fi mult mai dificile fără instrumentele şi tehnicile disponibile oamenilor de ştiinţă prin explorarea spaţiului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...