vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTCum se circulă în giratoriul atipic din Botoşani care încurcă sute de...

Cum se circulă în giratoriul atipic din Botoşani care încurcă sute de şoferi (video)

Sute de şoferi botoşăneni continuă să fie puşi în dificultate de o intersecţie capcană din municipiu. Este vorba despre sensul giratoriu de la Colegiul Economic, de la intersecția străzilor Nicolae Iorga, Bucovina, Viilor și Maior Ignat, care creează probleme șoferilor, fie ei amatori sau profesioniști. Asta deoarece, fiind o intersecţie atipică, mulți șoferi încă nu știu cine și de ce are prioritate, la intrarea în intersecție.

În fapt, apar două probleme. Una ar fi pentru șoferii care intră în sensul giratoriu de pe strada Bucovina, dinspre Colegiul Economic „Octav Onicescu” spre sens, față de cei care vin de pe strada Viilor. În această situație, unii spun că au prioritate față de cei care circulă pe strada Viilor, urmând a da prioritate doar autovehiculelor care circulă din stânga, intrați în sens. În același timp, alții spun că, de fapt, prioritate au cei care circulă dinspre strada Viilor.

Cea de-a doua problemă este pentru cei care vin de pe strada Bucovina, dinspre Curtești, spre sens, față de cei care vin de pe strada Maior Ignat. În această situație, majoritatea conducătorilor de autovehicule care vin dinspre Curtești intră în sens acordând prioritate doar celor ce vin din stânga şi sunt deja în sens.

Poliţia vine cu explicaţii

Realitatea este, însă, cu totul alta, iar explicaţia oficială vine din partea poliţiştilor rutieri.

„Având în vedere configurația acestei intersecții, precum și faptul că aceasta dispune de 5 intrări/ieșiri, care nu sunt aliniate, creează în rândul conductorilor auto o oarecare confuzie în ceea ce privește acordarea priorității de trecere, în special în situația în care două vehicule doresc să pătrundă, în același timp, în intersecție de pe intrări apropiate. Însă, în conformitate cu prevederile art. 59 alin. 3 din OUG 195/2002 R, în intersecțiile cu circulație dirijată prin indicatoare de prioritate, în categoria cărora intră și cea în cauză, regula priorității de dreapta se respectă numai în cazul în care două vehicule urmează să se întâlnească, fiecare intrând în intersecție de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeași semnificație de prioritate sau de pierdere a priorității (n.r., în intersecția despre care vorbim, toți au indicatorul de cedează)”, a declarat inspector principal de poliție Alexandru Ivanov, şeful Biroului Rutier.

Astfel, potrivit reprezentantului Poliției, cei care intră în intersecție dinspre Curtești ar trebui să acorde prioritate celor care vin din stânga, intrați în sens, dar și celor din dreapta, care vin de pe strada Maior Ignat. Ambele drumuri sunt semnalizate cu un indicator având aceeași semnificație de prioritate, respectiv „Cedează Trecerea”, însoțit de indicatorul care anunță intrarea în Sensul Giratoriu.

Aceeași regulă de prioritate se aplică și pentru cei care vin de pe strada Bucovina, care ar trebui să acorde prioritate celor care vin din stânga, intrați în sens, dar și celor din dreapta, de pe strada Viilor.

Intersecţie atipică

La toate aceste nelămuriri şi probleme s-a ajuns, însă, din cauza unei situaţii simple. Giratoriul respectiv este construit descentrat faţă de centrul intersecţiei. Din acest motiv, până la intrarea efectivă în sens, sunt două cedări de prioritate atipice.

Până când autoritățile nu vor găsi o cale de a simplifica accesul în această intersecție, ea rămâne un punct fierbinte al orașului nostru. „Circul zilnic în această intersecție, chiar de mai multe ori pe zi. Prefer să circul cu atenție și să acord eu prioritate celor care interpretează cum vor ei regulamentul, decât să mă tamponeze vreunul. Nu mă avantajează să stau prin service, chiar dacă dreptatea ar fi de partea mea”, a declarat un taximetrist.

Instructorii auto spun şi ei că îşi învaţă elevii cum să procedeze în această intersecţie, însă mulţi uită după ce dobândesc permisul.

„Conducătorii auto care vin dinspre Curteşti, trebuie să dea prioritate de dreapta celor care vin de pe strada Maior Ignat și de stânga celor din sens. Cei care circula pe strada Bucovina, dinspre Maternitate, trebuie să acorde prioritate celor care vin din stânga, din sensul giratoriu, dar și celor care vin din dreapta, de pe strada Viilor. Eu așa îmi pregătesc elevii, dar de multe ori după ce iau permisul, observ că unii dintre aceștia uită”, a spus un instructor auto.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...