spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTColet cu droguri substituit de DIICOT în timpul transportului. Traficanții au fost...

Colet cu droguri substituit de DIICOT în timpul transportului. Traficanții au fost luați ca din oală

Doi tineri prinși în flagrant la începutul lunii martie cu o cantitate impresionantă de cannabis au scăpat de pușcărie. Trimiși în judecată pentru trafic de droguri de risc, Mihai Andrei Spînu și Marius Leu au fost condamnați la trei și respectiv doi ani de închisoare, dar magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

Astfel, pe durata termenului de supraveghere cei doi vor trebui să respecte mai multe obligații stabilite de instanță. Sentința a fost pronunțată astăzi de Tribunalul Botoșani, însă nu este definitivă.

Droguri trimise printr-o firmă de curierat

Pe 9 martie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)– Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea celor doi tineri, care au fost prinși în flagrant având asupra lor cantitatea de șase kilograme de cannabis.

Drogurile proveneau din Spania. Acestea erau disimulate într-un colet trimis din peninsula iberică spre România prin intermediul unei firme de curierat.

Flagrantul a fost organizat împreună cu ofițerii de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Botoșani. Aceştia au avut sprijinul polițiștilor din Târgu Neamț și al Direcției Operațiuni Speciale.

Caz gestionat ca la carte

Cazul a fost unul gen „școală”. Acesta a fost gestionat extrem de bine de procurorii DIICOT Botoșani. Exploatând o serie de informații, anchetatorii au aflat de „livrare” și au interceptat transportul înainte ca acel colet suspect să ajungă la destinație. Astfel, drogurile erau în doi saci de plastic, transparenți, cu supapă de vidare, care fuseseră ambalați în saci negri. Unul conținea 3,5 kilograme de substanțe vegetale, inflorescențe de cannabis, iar celălalt 2,55 kilograme.

Droguri înlocuite de poliţişti pe drum

„În cauză a fost autorizată livrarea supravegheată a coletului cu substituirea prealabilă a conținutului. Astfel substanța vegetală ce părea a fi cannabis a fost ridicată de organele de poliție, iar coletul a fost reambalat având în interior substanțe obiecte de consistență și greutate similare cu originalul. Livrarea supravegheată a coletului substituit a fost realizată apoi în paralel cu derularea unor activități de supraveghere tehnică, respectiv interceptarea și înregistrarea comunicațiilor efectuate de titularul postului telefonic menționat pe ambalajul coletului iar ulterior și de către titularii posturilor telefonice care au purtat discuții cu referire la colet”, au arătat anchetatorii.

Așa au aflat că destinatarul era Mihai Andrei Spînu, din Broscăuți. Încercând să rămână în umbră, acesta a apelat la ajutorul constănțeanului Marius Leu. Cel din urmă a acceptat să devină „săgeată” (n.r. – intermediar) și, contra unei sume de bani, urma să preia coletul de la firma de curierat. Doar că pentru acest lucru a trebuit să bată drumul de la domiciliu până la Botoșani.

Înțelegerea era ca el să preia coletul de la curier în municipiul Botoșani, undeva în apropierea supermarketului Carrefour, după care să-l transporte cu un taxi până la Broscăuți. Planul a mers până când constănțeanul a urcat în taxi. Atunci au intervenit anchetatorii, care l-au blocat în mașină. Luat prin surprindere, Marius Leu nu a mai avut cum să fugă și nici să opună rezistență.

Destinatar luat ca din oală

Pentru a nu-l scăpa pe destinatar, anchetatorii au decis ca transportul să meargă mai departe, conform planificării, taxiul fiind escortat de polițiști până la Broscăuți. Din acest motiv, Mihai Andrei Spînu nu a bănuit nimic. Așa că tânărul a fost luat ca din oală, fiind depistat în localitatea Broscăuți pe o stradă lăturalnică, neiluminată, unde aștepta taxiul. Ulterior, ambii tineri au fost arestați și trimiși în judecată.

Cercetările nu s-au oprit aici, iar investigațiile au fost extinse. Ițele au condus spre doi suspecți din Spania, un bărbat și o femeie, care ar fi acționat ca furnizori de droguri încă din decembrie 2021.

În acest caz, cercetările continuă pentru identificarea celor doi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...