joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTComunicat de presă - 41 de absolvenți de liceu din mediul rural...

Comunicat de presă – 41 de absolvenți de liceu din mediul rural sunt gata să intre în lumea IT-iștilor

Și-au sacrificat vacanța din această vară pentru a urma și a finaliza cu brio cursul de calificare în Testing, oferit prin proiectul „Destine Schimbate”.

 Sunt 41 de foști liceeni din mediul rural și urbanul mic din județele Iași, Botoșani și Vaslui, care au obținut, astfel, o diplomă recunoscută de ministerele Educației și Muncii, cu ajutorul căreia pot intra, cu drepturi depline, în rândurile angajaților din domeniul IT.

La sesiunile de inițiere în programare care s-au derulat în cadrul proiectului “DESTINE SCHIMBATE – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, inițiat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, au luat parte 93 de tineri, selectați din peste 200 de liceeni înscriși, în primăvară, în program.

Din cei 93 de cursanți, 41 au reușit, prin muncă și determinare, să parcurgă integral cursul și să ia note mari la testele finale organizate de Școala Informală de IT, care le-au permis să se califice la examenul de absolvire susținut, la începutul lui octombrie, în fața unor examinatori independenți.

Cursul absolvit de cei 41 de tineri se numește Testing (Quality Assurance), s-a derulat pe parcursul a 8 săptămâni și a fost predat de patru specialiști ai Școlii Informale de IT, parteneră a Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei în derularea proiectului.

Cei mai mulți dintre absolvenții cursului de Testing, în număr de 21, au terminat licee din mediul rural din județul Botoșani, 15 sunt din județul Iași, iar 5, din județul Vaslui.

Unitățile de învățământ din care provin beneficiarii acestui proiect sunt:

  • Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” Săveni (jud. Botoșani), Liceul „Nicolae Bălcescu” Flămânzi (jud. Botoșani), Liceul Teoretic „Bogdan Vodă” Hălăucești (jud. Iași) – cu câte 6 absolvenți ai cursurilor de IT;
  • Liceul „Demostene Botez” Trușești (jud. Botoșani), Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni (jud. Iași), Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” Negrești (jud. Vaslui) – din care provin câte 5 absolvenți ai programului;
  • Liceul Tehnologic „V.M. Craiu” Belcești (jud. Iași), Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani (jud. Botoșani) – cu câte 3 absolvenți;
  • Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona (jud. Botoșani), Liceul Tehnologic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei (jud. Iași) – care au câte un reprezentant în grupul absolvenților cursului oferit prin proiectul „Destine Schimbate”.

 

Pentru toți acești tineri, în perioada următoare, urmează un program intensiv de orientare profesională și suport în vederea angajării, asigurat, de asemenea, de proiect.

În cadrul sesiunilor de consiliere profesională, ei se vor familiariza cu toate etapele prin care trece un viitor angajat, de la momentul scrierii și depunerii CV-ului, până la interviu și semnarea contractului de angajare.

Proiectul este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală, și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

 Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 Proiectul beneficiază de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (miscareamoldova.ro) este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...