joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTInedit! Fanfara militară va străbate centrul municipiului pentru a marca Ziua Artileriei

Inedit! Fanfara militară va străbate centrul municipiului pentru a marca Ziua Artileriei

Militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, dar și celelalte cadre militare din județ, vor marca astăzi Ziua Artileriei, printr-o serie de manifestări. Reunite sub genericul „Trecea fanfara militară”, acțiunile vor debuta la ora 10,30, la Cercul Militar din municipiul Botoșani, de pe strada Ștefan Luchian, unde va avea loc un concert de fanfară. De aici, militarii vor pleca în jurul orei 11, într-o deplasare cu cântec (n.r. – termen militar), pe Pietonalul Unirii. Manifestările vor continua în jurul orei 11,30 în Parcul „Mihai Eminescu”, acolo unde fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” va susține o reprezentație de muzică militară.

UPDATE

La acțiunile organizate au participat o parte din oficialitățile locale, printre care prefectul județului, Sorin Cornilă, șeful Garnizoanei Militare Botoșani, dar și șefii structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, foști comandanți ai Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, cadre militare active și în rezervă.

Ulterior, fanfara militară a străbătut centrul orașului și a poposit pentru circa o oră în Parcul „Mihai Eminescu”, unde a susținut un concert în aer liber. Zeci de botoșăneni au imortalizat momentul cu telefoanele mobile, acțiunea fiind cu totul inedită.

Ziua Artileriei este sărbătorită pe 10 noiembrie întrucât, în urmă cu 179 de ani, domnitorul Țării Românești, Gheorghe Bibescu, a semnat, la 1843, actul de înființare a primei baterii de artilerie din Armata României.

În acest context, trebuie menționat că Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani are o istorie interesantă. La 1 Aprilie 1888, prin Înaltul Decret nr. 824, regele Carol I semna actul de constituire a Regimentului 33 Dorobanți, ale cărui tradiții de luptă sunt continuate astăzi de Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”. Regimentul participă la Războiul pentru reîntregirea Neamului, la campaniile din 1916 și 1917 și la cel de-al Doilea Război Mondial.

Pe data de 30 Septembrie 1961, Regimentul 33 Infanterie devine Regimentul 33 Infanterie Mecanizat, iar la data de 21.10.1974 primește denumirea de Regimentul 33 Infanterie Mecanizat „Alexandru cel Bun”. La 1 Mai 1994, Regimentul s-a transformat în Brigada 33 Mecanizată, proces încheiat la 28 Februarie 1995, dată la care au fost înființate toate unitățile subordonate, luând astfel ființă Divizionul 335 Artilerie.

Începând cu 7 Martie 2005, Divizionul 335 Artilerie intră în subordinea Brigăzii 15 Mecanizată Teritorială „Podu Înalt”, continuând tradițiile de luptă ale Brigăzii 33 Mecanizată în Garnizoana Botoșani.

După anul 2008, Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” funcționează sub denumirea actuală, fiind unitatea de sprijin prin foc a structurilor Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”. Militarii acestei unități au participat, de-a lungul anilor, la mai multe misiuni internaționale, unele sub egida NATO, făcând parte din structurile supranumite „Lupii Negri” sau „Free Dacians”.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...