spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTVariațiile și fluctuațiile de tensiune electrică, ce sunt şi cum ne afectează

Variațiile și fluctuațiile de tensiune electrică, ce sunt şi cum ne afectează

Sute de botoşăneni au fost afectaţi, luni, de fluctuații sau variații de tensiune ale rețelei de alimentare cu energie electrică. Acestea au apărut în urma unor întreruperi planificate de DelgazGrid în rețeaua electrică pentru strazile: Mobilei, Naţională, Anastasie Başotă, Calea Națională din municipiul Botoşani şi străzile Catamaresti Deal, Lalelelor, Mihai Eminescu, Zambilelor, Iederei din Cătămărăşti.

Deconectările și reconectările pot genera fluctuații sau variații de tensiune ale rețelei de alimentare cu energie electrică. Acest lucru a fost resimțit de mulți botoșăneni, care au reclamat printre altele, aprinderea intermitentă a becurilor de iluminat, restartarea calculatoarelor, funcționarea defectuosă a internetului, a televizoarelor, precum și a echipamentelor electrocasnice care au motoare electrice în componența lor.

Semne ale variațiilor de tensiune din rețea

Tensiunea prea mare sau tensiunea prea mică poate avea efecte vizibile precum pâlpâirea lămpilor sau lămpi care strălucesc mai tare decât ar trebui pentru intervale de timp scurte, defectarea prematură a echipametelor electronice (în special computere si HDD-uri), interferențe de comunicații în recepția posturilor de radio sau televiziune.

Un alt semn al fluctuațiilor de tensiune și curent este blocarea momentană a serviciilor de internet datorate modem-urilor de telecomunicatii foarte sensibile la variatiile retelei.

Pericolele fluctuațiilor de tensiune

Prezenţa fluctuațiilor de tensiune poate reduce durata de viață și operarea eficientă a electrocasnicelor din locuință. Echipamentele electrice sunt de obicei proiectate astfel încât să reziste la anumite variații de tensiune și pentru anumite intervale scurte de timp, dar e de preferat protecția lor pentru a nu ajunge la situații neplăcute precum defectele permanente, mai ales ale unor echipamente de importanță majora pentru noi, precum aerul condiționat, centrala termică, frigiderul, televizorul sau laptopul.

Deasemenea fluctuația tensiunii electrice poate declanșa anumite protectii electrice, poate interfera cu funcționarea echipamentelor  de comunicații de internet și televiziune, iar in anumite situații, poate sa nu permită anumitor echipamente electronice mai sensibile să porneasca, precum diverse centrale telefonice sau imprimante.

În cazul motoarelor tensiunea prea mare poate fi un avantaj  în ideea în care tensiunea fiind mai mare, curentul va fi mai mic și astfel motorul nostru se va incinge mai putin. Dar invers, un motor alimentat cu o tensiune mai mică, va forta motorul să consume un curent mai mare pentru a ajunge la puterea cerută și astfel motorul va intra intr-un regim termic accelerat ce ii poate permite ambalarea si ulterior arderea motorului.

De reținut ca în foarte mulți consumatori casnici exista motoare pornind de la aerele condiționate, centrale termice, pompe distribuție apa, frigider, porți auto, ventilatoare de baie, hote de bucătarie, etc.

Iar vârfurile scurte de tensiune șocurile electrice pot afecta calculatoarele, înregistratoarele video de tip DVR sau NVR, în timp, prin coruperea sau ștergerea anumitor date sau sectoare de hard disk, un defect foarte des întalnit în ultima vreme și bine cunoscut de proprietarii acestor sisteme.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...