spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTClădiri iluminate în violet pentru a sărbători copiii învingători (video)

Clădiri iluminate în violet pentru a sărbători copiii învingători (video)

Joi seară, zeci de persoane, cadre medicale, părinţi şi copiii lor, au sărbătorit la Botoşani Ziua Mondială a Prematurităţii.

Ziua care celebrează lupta şi şansa la viaţă pe care o primesc bebeluşii născuţi prematur şi cărora li se dau, de multe ori, prea puţine şanse de supravieţuire. O echipă de medici, asistenţi şi infirmieri luptă, însă, zi de zi, pentru ca toţi micuţii să aibă o şansă la viaţă în Maternitatea Botoşani.

Mai multe clădiri emblematice din Judeţul Botoşani au fost iluminate, joi seară, la ora 18.00, în culoarea violet. Totul pentru a marca Ziua Mondială a Maturității.

Unul din zece copii se naște prematur, ceea ce înseamnă că, la nivel mondial, aproximativ 15 milioane de bebeluși sunt afectați anual de această problemă. În județul Botoşani, câteva sute de copii sunt născuți înainte de termen în fiecare an, mulți dintre ei având nevoie de incubatoare și de îngrijiri medicale speciale pentru a putea trece de perioada critică.

„A fost un moment emoţionant”

La fiecare 30 de secunde un copil prematur moare, în condițiile în care 75 % din fatalități sunt prevenibile. În Maternitatea Botoșani se nasc anual aproximativ 200 de copii prematuri.

La eveniment au luat parte medici, asistenţi, părinţii de copii prematuri, alături de învingătorii lor, dar şi reprezentanţi ai conducerii unităţii sanitare, precum şi CJ şi ai primăriei. „A fost un moment emoţionant, cu şi despre aceşti copii învingători. Ei sunt cei mai importantă verigă, sunt viitorul nostru. Dacă salvăm chiar şi un bebeluş prin dotările şi investiţiile pe care le susţinem, se va merita din plin”, a spus economista Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„A fi părintele unui prematur e ceva special”

Din 2011, pe 17 noiembrie, la inițiativa Fundației Europene pentru Îngrijirea Nou-Născuților, se marchează Ziua Mondială a Prematurității. Și în acest an, Consiliului Județean Botoșani s-a alăturat acțiunii inițiate de doctorul Carmen Zaboloteanu, șeful Secției de Neonatologie, și a iluminat Palatul Administrativ și sediul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” în culoarea violet, culoarea care reprezintă lupta pentru viață a copiilor născuți prematuri. „Am organizat această acțiune pentru a atrage atenția opiniei publice asupra acestui fenomen. Ne dorim să informăm viitoarele mame asupra riscurilor pe care le presupune o naștere prematură și asupra faptului că multe dintre nașterile premature pot fi prevenite. Celebrăm copiii născuți prematur care ne oferă în fiecare zi o lecție de viață, dar și eforturile colegilor și ale părinţilor pentru salvarea şi îngrijirea nou-născuţilor prematur. A fi părintele unui prematur e ceva special. Până la urmă, Dumnezeu nu alege pe oricine să fie martorul unui miracol”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatoogie din cadrul Maternităţii Botoşani, iniţiatorul campaniei la Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...