joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTIncident de securitate la o pușcărie din țară. Un criminal din Botoșani...

Incident de securitate la o pușcărie din țară. Un criminal din Botoșani a fost protagonistul

Botoșăneanul Mădălin Miki Lupu, condamnat la închisoare pe viață pentru un dublu asasinat comis în vara lui 2017, dar și o tentativă de omor comisă în spatele gratiilor, a fost trimis în judecată pentru două noi infracțiuni. De data aceasta cei care l-au acuzat sunt chiar angajații unui penitenciar din țară.

Tentativă de evadare ca-n filme

Încarcerat încă din 2017, Mădălin Miki Lupu a fost acuzat acum de tentativă de evadare și distrugere, fapte comise în urmă cu aproape trei ani. Asta după ce ar fi încercat să fugă din pușcărie printr-o metodă inspirată din fimele cu gangsteri.

Închis în Penitenciarul Gherla, tânărul a scobit în peretele celulei, dar a fost prins de gardieni și dat în vileag. În noiembrie 2019, botoșăneanul era închis într-o celulă împreună cu alți doi deținuți și tocmai ceruse ceruse întreruperea executării pedepsei invocând problemele de sănătate dobândite în timpul detenției.

Voia să fie liber, „pe caz de boală”, doar că a încercat să guste din libertate și printr-o altă metodă. Una extrem de simplă – a început să scobească în perete.

Un singur rând de cărămidă l-a despărțit de evadare

Ca să nu fie prins, el a plasat pe zidul respectiv frigiderul, care masca gaura săpată. Când se apuca de „muncă”, pentru a nu fi auzit de supraveghetori, el pornea televizorul și uda permanent zidul. Asta ca nu cumva să se formeze praf și să fie dat de gol.

Scobise în zidul camerei de deţinere o gaură destul de mare, lată de 46 cm, înăltă de circa 27 cm şi adâncă de 33 cm, semn că se pregătea să sape un fel de tunel.

Cei de la Penitenciarul Gherla spun că mai era un sigur rând de cărămidă și Miki ar fi reușit să perforeze complet zidul care dădea în ghena de gunoi de pe secţia de deţinere. Ghena comunica cu sectorul exterior printr-un fel de burlan gros de aproape 50 de centimetri, iar de acolo se putea ajunge spre curţile de plimbare ale deţinuţilor, care erau despărțite de un gard de curtea capelei. Pentru a putea ieși din penitenciar, botoșăneanul trebuia să treacă de gardul care despărțea fosta fabrică de mobilă din incinta unității de detenție, dar și de zidul înalt de circa 6 metri care înconjoară penitenciarul și este supravegheat permanent.

Incindent de securitate analizat și de conducerea ANP

Planul a fost deconspirat chiar în ziua în care Mădălin Miki Lupu urma să fie transferat în Penitenciarul Galați pentru o expertiză. Așa se face că duba în care se afla deținutul botoșănean a fost întoarsă din drum, în momentul aflării incidentului, iar în urma percheziționării corporale a tânărului asupra lui s-a găsit un cuţit cu lama de 10 centimetri, ascuns în şapcă.

Fiind considerat un incident grav de securitate, cazul a intrat și în atenția conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), care a dispus efectuarea unei anchete în cadrul Penitenciarului Gherla, comisia de control urmând să stabilească împrejurările în care s-au petrecut lucrurile. În urma celor întâmplate, Mădălin Miki Lupu a ajuns să fie cercetat pentru tentativă de evadare și distrugere, cazul fiind anchetat de Poliția Gherla. Ancheta a durat până anul acesta, când botoșăneanul a fost trimis în judecată, dosarul fiind pe rolul Judecătoriei Gherla.

Încarcerat la vârsta de 18 ani

Botoșăneanul a ajuns prima dată în pușcărie chiar în anul în care a împlinit 18 ani. Atunci, el a violat o femeie și a fost condamnat la cinci ani pentru viol. După ce a fost eliberat, a stat o vreme prin Reșița, unde bătut un bărbat, iar în momentul în care a fost trimis în judecată el a încercat să se întoarcă în comuna Coțușca, de unde este originar.

Pe drum, însă, a poposit în municipiul Alba Iulia, unde a ucis o femeie și l-a lovit pe fiul acesteia în scop de jaf. Ulterior, Mădălin Miki Lupu a ajuns în comuna natală, unde a tâlhărit și ucis o localnică pentru 90 de lei. Capturat de polițiștii botoșăneni, tânărul a recunoscut faptele și a fost condamnat la închisoare pe viață, ultima pedeapsă primind-o chiar în vara acestui an din partea magistraților de la Judecătoria Reșița.

Când a fost să-i stabilească pedeapsa, magistrații au adunat toate condamnările primite de după eliberarea condiționată, iar pedeapsa rezultantă a fost de 30 ani închisoare la care trebuia să se adauge un spor de 20 ani și 4 luni detenție, adică mai bine de o jumătate de secol de pușcărie. Prin urmare, conform Codului penal, pedeapsa i-a fost comutată la închisoare pe viață.

Tentativă de omor comisă și în pușcărie

Doar că în februarie 2020, când era transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați, el l-a snopit în bătaie pe un coleg de celulă, cu bucată de cornier. Victimă i-a căzut Cătălin Andronache, în vârstă de 31 de ani, din orașul Panciu, județul Vrancea, condamnat la rândul său la aproape 25 de ani de închisoare pentru omor și tâlhărie, și care la rândul său înjunghiase un coleg de celulă.

Lovit cu brutalitate de botoșănean, Andronache a fost transportat de urgență la spital și internat pentru îngrijiri medicale. Anchetatorii au concluzionat că leziunile traumatice i-au pus viaţa în primejdie, iar Mădălin Miki Lupu a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor și condamnat la alți 20 de ani de pușcărie. Însă, pedeapsa i-a fost comutată tot la detenție pe viață, având în vedere celelalte condamnări.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...