spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPetardele, interzise pe străzi și în locuri publice. Avalanșă de acțiuni anunțate...

Petardele, interzise pe străzi și în locuri publice. Avalanșă de acțiuni anunțate de polițiști (VIDEO)

Ofensiva declanșată de polițiști împotriva vânzătorilor ilegali de materiale pirotehnice a făcut deja câteva victime în rândul comercianților care încalcă legea. Doar că lucrătorii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase (SAESP) spun că acțiunile forțelor de ordine ar trebui sprijinite și de populației, care ar trebui să sesizeze orice afacere necurată. În plus, oamenii ar trebui să înțeleagă că, din cauza pericolelor, nu au voie să folosească anumite articole pirotehnice, mai ales cele care pot fi mânuite numai de artificieri. Iar atunci când cineva dorește să cumpere și să folosească artificii sau petarde, ar trebui să le achiziționeze numai de la societățile autorizate și să le utilizeze doar în scopul pentru care sunt destinate.

„Petardele nu sunt articole pirotehnice de distracție, ci articole producătoare de zgomot pentru îndepărtarea animalelor sau a păsărilor sălbatice care provoacă distrugeri. Prin urmare, ele NU pot fi folosite oricând și în orice împrejurări și NU pot fi utilizate pe drumurile publice, alei pietonale sau spațiile publice. Cei care observă utilizarea lor nejustificată au tot dreptul să apeleze 112 și să sesizeze acest aspect”, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, comisarul șef Cristian Râznic, șeful SAESP Botoșani.

Restricții pentru folosirea petardelor

Potrivit acestuia, petardele, artificiile sau rachetele cu încărcătură pirotehnică nu pot fi utilizate în public, pe străzile localităților, în apropierea locuințelor sau a obiectivelor economice, a rețelelor de gaz sau electricitate, mai cu seamă în intervalul orar 0 – 6. Din acest motiv, polițiștii de la SAESP spun că vor fi sancționați inclusiv cei care utilizează nejustificat astfel de obiecte pirotehnice. Iar dacă este vorba de copii, inclusiv părinții acestora pot fi trași la răspundere.

„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de poliție sau de jandarmerie la locul indicat, iar aceștia iau măsurile legale, conform legii”, a explicat comisarul șef Cristian Râznic.

Acțiuni organizate de poliție

Concomitent, polițiștii vor organiza acțiuni în toate zonele în care vor exista informații că s-ar vinde ilegal obiecte pirotehnice, dar și la comercianții autorizați pentru a vedea dacă sunt respectate normele. Iar pentru ca măsurile să aibă efect, șeful SAESP spune că în acțiuni au fost cooptați și polițiștii din celelalte servicii, dar și jandarmii, polițiștii de frontieră ori cei din Poliția Locală.

„Zilnic, în anumite intervale orare, sunt verificate zonele predispuse la asemenea gen de activități, iar noi acționăm numai în civil. În plus, avem și colaboratori care își desfășoară activitatea în acele medii și ne anunță dacă se desfășoară activități ilicite”, a adăugat Cristian Râznic. Totodată, în momentul în care ar fi identificate persoane care comercializează ilegal, controalele se fac cu toate structurile, iar activitatea suspecților este verificată pe toate liniile.

Din păcate, cele mai multe articole pirotehnice comercializate ilegal în județ sunt „importate” prin intermediul firmelor de curierat, achizițiile fiind efectuate online, cel mai adesea din Polonia sau Ucraina, ori de pe platformele specializate în comerțul electronic.

Din acest motiv, polițiștii de la SAESP spun că urmăresc inclusiv aceste site-uri dedicate, iar orice tranzacție suspectă este verificată.  În plus, și cei care sunt martori la utilizarea nelegală a obiectelor pirotehnice sunt rugați să utilizeze inclusiv aparatele pe care le au la îndemână (n.r. – cum ar fi telefoanele mobile dotate cu cameră foto) pentru a-i imortaliza pe autorii faptelor, imaginile urmând să fie preluate mai apoi de polițiști.

41 de societăți sau persoane autorizate pot vinde legal petarde

În județ există nu mai puțin de 41 de societăți sau persoane fizice autorizate ca artificieri sau pirotehnicieni care pot vinde legal sau organiza focuri de artificii, în municipiul Botoșani existând 10 puncte de lucru unde se pot vinde obiecte pirotehnice. „De regulă, firmele autorizate au actul constitutiv și datele de identificare afișate la intrarea în magazin, ori dacă cineva vinde astfel de obiecte pirotehnice din apartament, deja este un semn de întrebare, iar oamenii ar trebui să se anunțe”, a mai spus șeful SAESP.

Campanie demarată la nivel național

Pe 21 noiembrie 2022, a fost demarată la nivel național acțiunea „Foc de artificii 2022”, fiind continuate activitățile pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. „Activitățile se desfășoară la nivelul întregului județ sub coordonarea SAEP și au scopul de a crește siguranța cetățeanului prin activități de prevenire, identificare și combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022 – 2023”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.

Până în prezent, au fost efectuate 18 acțiuni și controale, fiind înregistrate 8 dosare penale în care sunt efectuate cercetări pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept. În urma acestor activități, au fost aplicate două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 de lei. Totodată, au fost confiscate peste 300 de kilograme de articole pirotehnice în valoare de 15.000 de lei.

Articolele pirotehnice care pot fi comercializate către public sunt – steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliți.

Este interzisă vânzarea către populație a articolelor pirotehnice din categoriile T/P/F2, T/P/F3, F 3, F4. Petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole, numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare și numai în scopurile prevăzute. Comercializarea fără drept de articole pirotehnice constituie infracțiune și pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...