vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTAvaria majoră de pe magistrala Nova Apaserv lasă o parte din municipiu...

Avaria majoră de pe magistrala Nova Apaserv lasă o parte din municipiu fără apă

Avaria survenită în conducta de alimentare cu apă a început să afecteze deja o parte din locuințele din municipiul Botoșani. Echipele de intervenție ale Nova Apaserv au remediat avaria de la Leorda. Acum, efectuează lucrările de reparație și remediere a avariei din zona Cervicești. Însă, din cauza stării tehnice precare a conductei și complexității lucrărilor a fost nevoie de golirea conductei.

În prezent se lucrează la sudura conductei, iar în funcție de cum vor fi terminate intervențiile, cei de la Nova Apaserv speră să reia furnizarea apei prin magistrală începând din această noapte.

„A fost o avarie majoră, iar din acest motiv am fost nevoiți să golim conducta pentru a putea interveni. Din acest motiv, în unele zone ale orașului este posibil să fi scăzut deja presiunea. Cei mai afectați vor fi botoșănenii care locuiesc în zonele mai înalte ale orașului sau la nivelele superioare din blocurile de locuințe, care ar putea să rămână fără apă”, a spus Liviu Ștefan, directorul general al Nova Apaserv.

Totodată, ar putea fi afectate și câteva puncte termine de la operatorul de termoficare din municipiu. Din acest motiv, nu este exclus ca și furnizarea agentului termic în municipiu să aibă de suferit.

Totuși, nu se poate vorbi de sistarea completă a furnizării apei în municipiu. Asta pentru că orașul este alimentat cu apă din două stații de tratare a apei – cea de la Cătămărăști, care a fost afectată de avarie, și cea de la Bucecea, doar că aceasta din urmă nu poate asigura singură debitul necesar. Practic, în urma avariei a scăzut doar presiunea apei, iar acest lucru va afecta numai locuințele aflate la etajele superioare.

Apă sistată în mai multe comune

Situația ar putea dura totuși până mâine seară. Chiar se va trece la reumplerea sistemului din această noapte, așa cum speră cei de la Nova Apaserv, e nevoie de un interval de timp până se va relua furnizarea apei la parametrii normali. Asta pentru că reumplerea se face treptat.

„Noi avem prevăzut un interval de până la maxim 72 de ore pentru reumplerea sistemului, dar în momentul în care rezervoarele de apă vor ajunge la capacitatea optimă, furnizarea apei va fi reluată în parametrii normali”, a explicat Liviu Ștefan. Tot din cauza avariei, Nova Apaserv a sistat deja furnizarea apei către comunele Răchiți, Curtești, Stăuceni, Unțeni.

Conductă veche de 40 de ani

Avaria a survenit pe conducta de aducțiune a apei brute care alimentează Stația de Tratare Cătămărăști, undeva la intrarea în satul Cervicești. Conducta, cu diametrul de 1200 milimetri, are o vechime de aproape 40 de ani și este ciuruită. Este pentru a doua oară în decurs de numai o lună când conducta de alimentare cu apă brută cedează din cauza unei avarii. Cealaltă intervenție a avut loc pe 8 noiembrie a.c.

Atunci, avaria a survenit în zona Leorda și a fost nevoie de golirea instalației pentru remedierea defecțiunii. Reprezentanții Nova Apaserv speră să înlocuiască magistrala prin intermediul unui proiect cu fonduri europene în valoare de aproape 250 de milioane de euro, care așteptă aprobarea de la Ministerul Dezvoltării.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...