joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTSute de copii cu viroze şi pneumonii

Sute de copii cu viroze şi pneumonii

Peste 700 de botoşăneni, majoritatea copii, au fost diagnosticaţi în ultima săptămână cu viroze şi pneumonii. Dintre aceştia, aproape 500 au până în 14 ani.

531 de persoane au fost diagnosticate cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar 16 dintre acestea au avut nevoie de internare. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani majoritatea celor diagnosticaţi sunt copii. Astfel, 81 de pacienţi au între 0 şi un an, 113 au între 2 şi 4 an, 197 au între 5 şi 14 ani, 96 au între 15 şi 49 de ani, 18 au între 50 şi 64 de ani şi 26 au peste 65 de ani.

Alte 214 persoane au fost diagnosticate cu pneumonie. Dintre acestea 68 au avut nevoie de internare. Şi în acest caz cele mai multe cazuri au fost înregistrate în cazul copiilor. Astfel, 23 de pacienţi au între 0 şi un an, iar 14 au fost internaţi, 38 au între 2 şi 4 an, iar 11 au fost internaţi, 32 au între 5 şi 14 ani, iar 3 au fost internaţi, 42 au între 15 şi 49 de ani (8 internaţi), 28 au între 50 şi 64 de ani (8 internaţi) şi 51 au peste 65 de ani (24 internaţi).
Din fericire nu a fost înregistrat nici un caz de gripă.

Medicii le recomandă oamenilor ca mai ales în această perioadă de iarnă să aibă mare grijă la alimentație, la igienă, să se îmbrace corespunzător temperaturilor de afară și, pe cât posibil, să evite aglomerările.

Situaţie gravă la nivel naţional cu viroze şi pneumonii

La nivel naţional, medicii au atenționat asupra faptului că numărul cazurilor de viroze la copii s-a dublat în ultima perioadă. În același timp, locurile la secțiile ATI din spitale au fost epuizate.

România se confruntă cu o problemă gravă din ultimii zece ani în ce privește virozele la copii. În doar 24 de ore s-au înregistrat 200 de cazuri în România, acest număr reprezentând dublu față de medie. În același timp, medicii atrag atenția asupra faptului că, de data aceasta, virusurile sunt mai agresive, deoarece s-au modificat pentru a rezista în competiție cu Covid-19.

Numărul pacienților în spitalele de copii s-a dublat în ultimele săptămâni în țara noastră. Dacă înainte se înregistrau la fiecare 24 de ore câte 100 de cazuri, atunci acum vin și peste 200. „Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați trei. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele şase sunt ocupate.”, a declarat dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului, conform digi24.ro. „În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin, nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav.”, a mai declarat medicul.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...