vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTragedie clarificată după șapte ani. Tânăr condamnat după ce a ucis cu...

Tragedie clarificată după șapte ani. Tânăr condamnat după ce a ucis cu mașina doi soți

Un tânăr care a provocat un accident mortal soldat cu decesul a două persoane a fost condamnat astăzi de magistrații Judecătoriei Botoșani la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Instanța a dispus însă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Prin urmare, tânărul nu va ajunge la pușcărie.

În schimb, el va trebui să respecte mai multe măsuri timp de patru ani. Astfel, el va trebui să frecventeze două programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate și va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Bibliotecii Județene ”M. Eminescu” Botoșani sau Muzeului Județean de Istorie Botoșani pe o perioadă de 120 de zile. Totodată, instanța a luat act că firma de asigurare la care era asigurată mașina condusă de tânăr a acordat deja o serie de despăgubiri pentru rudele celor decedați.

Tragedie petrecută în 2015

Tragedia a avut loc pe 6 iunie 2015. În acea zi fatidică, doi soţi din comuna Vorona şi-au pierdut viaţa în urma unui grav accident rutier produs în satul Orăşeni Deal (comuna Curteşti), în intersecția drumurilor județene 208 C și 207N. Ştefan şi Mirela H., de 27 şi respectiv 24 de ani, urmau să participe la o nuntă în familie şi au plecat cu un Logan la Botoşani pentru nişte cumpărături, printre care şi cadoul de nuntă. La întoarcere, destinul lor s-a intersectat cu al cel unui tânăr care gonea nebuneşte pe şosea cu un Audi A6.

Doctorand la Facultatea de fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Flavian Zacrețchi venea dinspre Cristeşti şi a ieşit în şoseaua care duce spre Vorona cu o viteză năucitoare. Era cu prietenii în maşină şi a realizat prea târziu că urmează o intersecţie. A frânat în ultimul moment, dar nu a mai reuşit să stăpânească maşina, iar bolidul a izbit violent Loganul în care se aflau soţii Ştefan şi Mirela H., după care s-a oprit în şanţul de pe marginea drumului.

În câteva fracţiuni de secundă, drumul s-a transformat într-o scenă de coşmar. Prinşi în maşini, şase oameni se luptau cu propriile vieţi. Toţi cereau ajutor, iar cei care au intervenit au fost un pompier, sub ochii căruia s-a întâmplat totul, un consilier local, Florin Plian, care a intervenit imediat cu o rangă, părintele Andrei din Orăşeni Vale, aflat şi el în trafic, şi mai mulţi localnici.

Luptă contra cronometru pentru salvarea vieților

A urmat o luptă contra cronometru pentru salvarea vieţilor. Ştefan şi Mirela H. au fost primii duşi la spital. Erau grav răniţi, dar încă mai respirau şi aveau puls. Cei din familie s-au reunit imediat încercând să le fie aproape, dar au fost ultimele trăiri pentru cei doi soţi întrucât medicii nu i-au mai putut salva. Împreună au păşit în viaţă, împreună s-au stins. Au lăsat în urmă doi copii – o fetiţă de şase luni şi un băieţel de numai trei ani, rămaşi orfani prea curând.

La spital au ajuns rând pe rând şi celelalte victime ale accidentului, tinerii aflaţi în autoturismul Audi, transformat într-o maşină a morţii. Răniţi, toţi erau însă în viaţă. Printre ei şi Flavian Zacrețchi, şoferul care a provocat nenorocirea. Era în stare de şoc şi nu reuşea să-şi amintească nimic – nici cum a ajuns cu maşina în intersecţie, nici cum a ajuns la spital. Poliţiştii spuneau însă că a a mai avut permisul suspendat de două ori. L-a primit de fiecare dată înapoi şi s-a urcat la volan.

Anchetă întinsă pe doi ani

Ancheta a durat însă mai bine de doi ani, din cauza expertizelor și cercetărilor care s-au efectuat. Așa se face că dosarul a ajuns în instanță abia în octombrie 2017, când Flavian Zacrețchi a fost acuzat de ucidere din culpă. Doar că lucrurile nu s-au oprit aici pentru că și procesul a durat o veșnicie, sentința fiind pronunțată după mai multe amânări, după mai bine de șapte ani de la producerea tragediei.

De altfel, hotărârea Judecătoriei Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Indiferent însă de ce vor decide magistrații, tânărul va avea pe conştiinţă două vieţi nevinovate, doi oameni pe care i-a ucis într-o clipă de neatenţie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...