sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTFlorin Țurcanu a ajuns în penitenciar. El s-a prezentat singur la poliție...

Florin Țurcanu a ajuns în penitenciar. El s-a prezentat singur la poliție și a fost încarcerat

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ), Florin Țurcanu, a ajuns deja în Penitenciarul Botoșani, pentru a ispăși pedeapsa dictată de Curtea de Apel Suceava.

Potrivit unor informații neoficiale, mandatul de executare a pedepsei emis de numele lui a ajuns la Inspectoratul de Poliție Județean undeva în jurul orei 16, iar conform procedurilor polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale ar fi urmat să meargă la domiciliul său pentru a-l ridica. Însă fostul șef al județului le-a luat-o înainte. „Cel în cauză s-a prezentat singur la sediul poliției și, ulterior, a fost escortat către Penitenciar”, a precizat pentru „Monitorul” Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Condamnare pentru spălare de bani 

Florin Țurcanu a fost condamnat definitiv astăzi la doi ani și șase luni de detenție pentru spălare de bani. El a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava pentru două acuzații – trafic de infleunță și spălare de bani. Asta pentru că, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii.

În cazul traficului de influenţă a intervenit prescrierea

Procesul s-a judecat inițial la Tribunalul Botoșani, iar în primă instanță Florin Țurcanu a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Asta după ce doi judecători care urmau să judece cazul s-au pensionat chiar în timpul procesului. Pronunțată în ianuarie 2020, sentința a fost atacată cu apel, așa că dosarul a fost analizat și de magistrații Curții de Apel Suceava, care l-au condamnat astăzi pe Florin Țurcanu la doi ani de închisoare pentru spălare de bani.

În schimb, pentru traficul de influență s-a dispus încetarea procesului penal întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Întrucât Țurcanu mai avea o condamnare mai veche pentru fals și uz de fals, magistrații au contopit condamnările și au aplicat pedeapsa rezultantă de doi ani și șase luni închisoare în regim de detenție.

Cum Florin Țurcanu a fost în arest preventiv și arest la domiciliu de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017, această perioadă va fi scăzută din pedeapsă. Prin urmare, el ar putea solicita eliberarea condiționată în vara anului viitor.

Fost președinte al organizației județene PNL Botoșani, Florin Țurcanu a anunţat la un moment dat că se retrage din politică, în urma scandalului iscat după ancheta DNA. Cu toate acestea el nu s-a putut abține. După câțiva ani s-a înscris în organizația județeană ALDE, acolo unde preşedinte al filialei era tocmai soţia sa, Roxana Anușca Țurcanu. Anul acesta, însă, cei doi au demisionat din ALDE și au solicitat reînscrierea în PNL.

Țurcanu a fost obligat să plătească către CJ circa 200.000 de lei

Pe lângă acest dosar, Florin Țurcanu a fost obligat să plătească către CJ circa 200.000 de lei în urma unor sentințe judecătorești. Sumele sunt legate de două dosare deschise de reprezentaţii CJ după ce Țurcanu a demisionat din funcţie.

În primul dosar este vorba de costurile privind expedierea a zeci de mii de scrisori trimise botoşănenilor în perioada octombrie 2013 – noiembrie 2014 şi pentru care s-au plătit 64.747,70 lei, la care se adaugă 30.806,73 lei cu titlu de penalităţi de întârziere, în total fiind vorba de 95.554,43 de lei.

În celălalt dosar, Florin Ţurcanu a fost obligat să achite din propriul buzunar petrecerile organizate în perioada 2013-2014. Atunci, au fost cheltuiţi 50.000 de lei din bugetul CJ pentru organizarea Zilei Naţionale a României şi a Revelionului, când s-au cumpărat 3.500 porţii de sarmale, 3.500 de bulci şi 3.500 plăcinte, precum şi 5.000 de porţii de cârnaţi, 1.250 litri de vin, 500 litri de ţuică, dar şi zeci de mii de tacâmuri de unică folosinţă. Toate acestea fără nici o bază legală. Rămase definitive, hotărârile au fost puse în aplicare de CJ, prin intermediul unui executor judecătoresc.

Țurcanu a devenit sfătuitorul viceprimarului comunei Mihai Eminescu

Executat silit pentru acești bani, Florin Țurcanu a devenit sfătuitorul viceprimarului comunei Mihai Eminescu, Valeriu Drobotă, la conducerea Primăriei Mihai Eminescu fiind liberalul Verginel Gireadă. Pentru postul de consilier prsonal, Țurcanu primea o leafă lunară de aproape 4.000 de lei net, pe statul de plată al primăriei, conform grilei de salarizare pentru un consilier cu studii superioare.

Gurile rele spun că postul îi fusese oferit tocmai pentru ca cei de la CJ să recupereze sumele dispuse de judecători din salariu, cumva tot din bani publici. De altfel, firma familiei Țurcanu, „Art & Food Home”, a preluat anul acesta și o brutărie din municipiul Botoșani, unde Florin Țurcanu a fost văzut de mai multe ori în timp ce trebuia să fie la serviciu.

Şi fratele lui Ţurcanu este în colimatorul DNA

Anul acesta, și fratele lui a ajuns în colimatorul procurorilor anticorupție. Fost europarlamentar, Mihai Țurcanu deținea funcția de director executiv la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, dar pe 13 mai a.c. a fost ridicat de procurorii DNA fiind bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, acesta ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei.

Procurorii susțin că Mihai Țurcanu ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care fusese descalificată. În aceste condiții, două dintre funcționarele de la DSVSA care s-au opus acestei manevre ar fi fost supuse unor evaluări ale performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți, Adică cam ceea ce făcuse Florin Țurcanu în partid pe când era președintele organizației.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...