joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTSurpriză de proporții! Botoșăneni arestați în scandalul jocurilor de noroc măsluite prin...

Surpriză de proporții! Botoșăneni arestați în scandalul jocurilor de noroc măsluite prin bătăi și șantaj

Surpriză în dosarul privind gruparea infracțională care șantaja concurența pentru a deține supremația în domeniul sălilor de jocuri de noroc. La aproape trei săptămâni de la operațiunea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), cei trei botoșăneni ridicați cu mascații – Marius Ionuț Diaconița, Bogdan Florin Lungu și Mihai Enache – au ajuns în arestul poliției.

Măsura trimiterii suspecților după gratii a fost dispusă marți, pe 13 decembrie a.c. de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Procurorii DIICOT au insistat pentru arestarea vinovaților

Astfel, după ce Curtea de Apel București a dispus în primă instanță plasarea botoșănenilor în arest la domiciliu sau sub control judiciar, procurorii DIICOT au contestat decizia insistând pentru arestarea lor. Când au analizat probatoriul, cei de la ÎCCJ nu au mai stat pe gânduri și au dispus încătușarea lor. Doar că mandatele de arestare emise, marți, pe numele celor trei botoșăneni sunt valabile doar pentru zece zile, adică pentru perioada 13 – 23 decembrie a.c. Ieri, însă, cei trei au fost ridicați și băgați în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, unde vor sta până aproape de Crăciun.

Ulterior, anchetatorii urmează să decidă dacă vor cere prelungirea măsurilor. Principalele acuzații aduse împotriva celor trei –  au fost constituire a unui grup infracțional organizat (în modalitatea aderării și sprijinirii), dar și șantaj.

Operațiune desfășurată în noiembrie

Operațiunea care a dus la arestarea celor trei a avut loc pe 23 noiembrie a.c.. Atunci, procurorii DIICOT, împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, dar și cu cei de la Serviciul de Investigații Criminale Botoșani și structurile de profil din alte județe, au pus în aplicare 123 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile și imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum și sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din municipiul București și județele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj. Ținta a fost în fapt o grupare infracțională ai cărei membrii erau bănuiți de șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizare a făptuitorului.

Care era scopul grupării

Gruparea, care s-ar fi constituit la nivel național, ar fi avut ca scop împiedicarea extinderii sălilor de jocuri de noroc concurente și reprimarea tentativelor altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparținând grupului.

„În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri”, au spus atunci anchetatorii. Cu alte cuvinte, astfel de acțiuni de șantaj ar fi avut loc și la Botoșani, pentru a proteja sălile de jocuri de noroc care funcționau în rețeaua „Las Vegas”.

30 de inculpați propuși spre arestare

În urma operațiunii din 23 noiembrie, 30 de inculpați au fost propuși spre arestare, în șase dosare separate, magistrații emițând mandate pe numele celor mai periculoși dintre ei. În dosarul în care s-a cerut arestarea celor trei botoșăneni au figurat și doi suceveni, Dumitru Cristian Popescu, din Câmpulung Moldovenesc, și Emil Gabriel Apostoaie din Vatra Dornei. Inițial, cei doi suceveni au fost plasați sub control judiciar, dar în urma contestației DIICOT au ajuns și ei după gratii.

Potrivit unor informații neoficiale, cei care ar fi pus la cale această grupare ar fi fost frații Mihăiță și Sorin Doroftei, care dețineau sălile de jocuri de noroc Las Vegas și care ar fi racolat persoane care să șantajeze concurența și să recupereze câștigurile, acolo unde era vorba de sume mari.

Fapte făcute din 2018

Faptele s-ar fi petrecut începând din 2018 și până anul acesta.

16 persoane șantajate

Cu privire la infracțiunile de șantaj, anchetatorii susțin că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane pentru a le determina să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc.

De asemenea, să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup, să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup, să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup.

„În contextul săvârșirii unei dintre infracțiunile de șantaj, una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului. Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au distrus prin călcare cu piciorul”, au mai arătat anchetatorii.

În urma celor 123 de percheziții domiciliare efectuate în 23 noiembrie, anchetatorii au ridicat sume totalizând peste 500.000 de euro, o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), precum și înscrisuri cu valoare probatorie.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...