joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTAsfalt acoperit cu pământ. Șosele distruse de utilajele agricole (video)

Asfalt acoperit cu pământ. Șosele distruse de utilajele agricole (video)

Abia reabilitate, drumurile din județ încep să fie acoperite cu noroi. Asta din cauza unor fermieri care ies pe șosele cu roțile mașinilor și utilajelor pline de pământ.

O astfel de situație a fost semnalată în comuna Știubieni de către un cititor al cotidianului „Monitorul”.

„Undeva la după intrarea în Știubieni, pe sensul de mers dinspre Săveni, există un mic fermier care iese cam tot timpul de pe o stradă neasfaltată cu un tractor și cară pe roți numai noroi și gunoaie. Mașinile mai mici trebuie să intre pe contrasens pentru a se feri. Aceeași problemă este și în satul Petricani, aproape de ieșirea spre Chișcăreni pe partea stângă”, a relatat botoșăneanul. Pentru a nu exista dubii, bărbatul a realizat și un filmuleț. Iar imaginile sunt mai mult decât edificatoare.

Din filmare se vede clar cum drumul județean 292, abia reabilitat de cei de la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, este plin de pământ. Pe lângă disconfortul generat și mizeria de pe drum, noroiul cu pricina se transforma în mâzgă după orice ploaie sau ninsoare și devine un real pericol pentru toți conducătorii auto care trec prin zonă.

„E o problemă reală”

Primarul comunei Știubieni, Pavel Ștefanache, a recunoscut că situația este reală și susține că a dispus deja o serie de măsuri. „Așa este. E o problemă reală. Am vorbit deja cu respectivul fermier și i-am atras atenția. Vom duce noi o mașină de piatră spartă, pe care o va plăti tot el, pentru a acoperi zona de pământ până la intrarea în șosea, iar dânsul va trebui să-și spele de acum roțile la tractor și de la remorcă”, a spus primarul Pavel Ștefanache.

Problema nu este nouă și nu se întâmplă numai la Știubieni. Același lucru poate fi văzut și în alte colțuri ale județului. Nimeni nu are ceva împotriva fermierilor, doar că prin Codul rutier sunt prevăzute amenzi usturătoare pentru cei care ies pe drumurile publice cu roțile murdare de noroi. Asta pentru că pământul lăsat pe carosabil poate genera accidente. Potrivit legislației în vigoare, conducătorii de pe utilajele agricole care nu respectă aceste reguli riscă o amendă de la 1.305 lei la 2.900 lei.

„Pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă, ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației constituie contravenție și se pedepsește cu amenda de la 9 la 20 de puncte”, se arată în Codul Rutier.

Situaţie similară în judeţ

Primăriile sunt obligate să transmită tuturor posesorilor de utilaje agricole informări referitoare la respectarea prevederilor legale. Asta pentru a-i determina pe proprietarii de utilaje să curețe tot timpul roțile de noroi. Anii trecuți au fost raportate astfel de situații și pe drumurile naționale.

În decembrie 2020, de exemplu, a intervenit inclusiv Serviciul Poliției Rutiere, dar și Secția de Drumuri Naționale, după ce un transportator a umplut cu noroi șoseaua Botoșani – Săveni, undeva în apropiere de Ungureni. Asta după ce mai mulți șoferi care au trecut pe acolo s-au plâns că șoseaua era prea alunecoasă. Polițiștii au intervenit atunci și i-au sancționat pe șoferii utilajelor obligându-i să spele cauciucurile înainte de intrarea pe drumul național.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...