vineri, februarie 3, 2023
AcasăLocalMamografii gratuite pentru femei. În ce localităţi vor putea fi făcute

Mamografii gratuite pentru femei. În ce localităţi vor putea fi făcute

În prima lună din an, echipa medicală merge cu Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași, dotată cu mamograf digital, în câteva localități din județele Vaslui și Botoșani.

Femeile asigurate și neasigurate vor face mamografie digitală gratuită, cu dublă citire. Acestea se fac în cadrul proiectului “ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân”. Programul este derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași împreună cu Fundația Enable. Acesta vizează judeţele Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

Unitatea mobilă va ajunge în perioada 23-27 ianuarie în trei localităţi din judeţul Botoşani. Astfel, 23 şi 24 ianuarie cadrele medicale vor ajunge la Corni, la Căminul Cultural.  Pe 25 ianuarie unitatea mobilă va ajunge la Tudora, tot la Căminul Cultural. Pe 26 şi 27 ianuarie echipa medicală va fi la Flămânzi, la stadion.

 Criterii pentru testare 

Pentru a se putea înscrie pentru testare femeile trebuie să îndeplinească nişte criterii. Astfel, acestea trebuie să aibă între 50 şi 69 de ani, să nu fie diagnosticate cu cancer mamar şi să fie asimptimatice. De asemenea acestea trebui să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer mamar, să nu fie însărcinate şi să nu alăpteze.  Femeile vizate trebuie să nu fi făcut o mamografie în ultimele 12 luni şi să aibă adresa din bulein în unul dintre cele 12 judeţe vizate de proiect.

Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari/sociali din fiecare localitate, în limita locurilor disponibile. Într-o zi se pot efectua 48-50 de mamografii! Femeile au nevoie doar de buletin, în original și copie.

Programul se derulează până în decembrie 2023.

Femeile se pot programa pentru mamografii gratuite și la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice din Iași, strada Sărăriei, nr 177 A, la telefon 0374.278.803 sau 0753.477.774.

Calendarul deplasărilor va fi anunțat din timp pe pagina de Facebook a Institutului, https://facebook.IROIASI.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.7 ° C
3.8 °
2.2 °
57 %
8.8kmh
16 %
vin
4 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-4 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...