vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMăsuri contestate după descinderile din vămi. Cum se dădea șpaga la trecerea...

Măsuri contestate după descinderile din vămi. Cum se dădea șpaga la trecerea frontierei

Măsuri contestate după descinderile din vămi. Unul dintre polițiștii de frontieră botoșăneni, plasați sub control judiciar în urma anchetei inițiate de procurorii anticorupție în dosarul „Șpagă în vămi”, a contestat măsura dispusă de anchetatori. Asta pentru că, în opinia apărării, măsura controlului judiciar ar fi nejustificată. Ba mai mult, susține apărarea, probele existente la dosar până în acest moment nu ar confirma suspiciunea de luare de mită.

Cel care a contestat măsura este Cristian C., care până pe 15 ianuarie a.c. a lucrat în cadrul Punctului de trecere a Frontierei (PTF) Stânca, din acea zi el transferându-se la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea – Sectorul Poliției de Frontieră Nădlac. Potrivit documentelor aflate la dosar, fapta care a fost reținută în sarcina acestuia ar fi fost comisă în vara anului trecut.

Astfel, pe 22 august 2022, în PTF Stânca s-ar fi prezentat un investigator sub acoperire, aflat la volanul unui autoturism, și care a susținut că este însoțit de șase persoane cu cetățenie moldovenească. După aproximativ 10 minute, la autoturism s-a prezentat un lucrător vamal, care l-a întrebat unde se deplasează și ce au de declarat pentru controlul vamal, în autoturism aflându-se mai multe cantități de alcool și aproximativ două cartușe de țigări.

Argou folosit de vameș

La scurt timp, la autoturism s-a prezentat un lucrător al poliției de frontieră, care ar fi fost Cristian C. și care i-a solicitat investigatorului documentele tuturor persoanelor aflate în autoturism. După ce a primit actele tuturor, acesta ar fi spus că speră ca măcar el va avea <<soviste>>.

Expresia folosită i-ar fi dat de înțeles investigatorului că polițistul de frontieră ar fi subliniat în acest mod că cei pe care îi transporta cu autoturismul nu i-au dat nicio sumă de bani pentru a nu avea probleme la controlul efectuat de poliția de frontieră. Din acest motiv, investigatorul ar fi pus în asigurarea RCA 30 de euro formată din trei bancnote cu cupiura de 10 euro. După aproximativ 3 minute, polițistul de frontieră a ieșit din gheretă, i-a restituit documentele solicitate și i-a spus să mute autoturismul puțin mai în față, pentru a i se efectua controlul vamal. Investigatorul i-a spus să verifice asigurarea RCA în care, conform solicitării sale, anterior pusese suma de 30 de euro, dar Cristian C i-ar fi făcut un semn cu mâna din care investigatorul a înțeles că, în acel moment, nu poate lua suma de bani solicitată.

Lucrătorul vamal neagă că ar fi luat mită

După descinderile organizate de procurorii anticorupție și plasarea sa sub control judiciar, Cristian C invocă faptul că scena cu pricina, dar și înregistrările cu discuțiile purtate de investigatorul sub acoperire, nu demonstrează luarea de mită. Asta pentru că nici el și nici colegul său nu pronunță sume de bani sau alte bunuri din care să rezulte săvârșirea infracțiunii de care este acuzat. În toate momentele investigatorul vorbește despre băuturi, țigări, bani, etc. Mai mult, când investigatorul îl atenționează că sunt bani în asigurarea RCA, el i-ar fi spus să mute autoturismul puțin mai în față pentru controlul vamal.

Totuși, procurorii consideră că există probe care se coroborează între ele și care conduc la concluzia existenței unor motive verosimile ce fundamentează bănuiala rezonabilă că inculpatul a săvârșit fapta pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de acesta.

„Totodată, se impune (…) luarea faţă de inculpat a obligaţiei de a nu exercita profesia în exercitarea căreia a săvârşit fapta, având în vedere natura faptelor pentru care inculpatul este cercetat, acestea fiind săvârşite în calitate de fincţionar public, (…)”, au arătat procurorii.

31 de percheziții efectuate de DNA

Pe 17 ianuarie a.c., procurorii Serviciului teritorial Iași al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au efectuat 31 de percheziţii pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Neamţ şi Bihor. Dintre acestea, cinci percheziții au avut loc în punctele de trecere a frontierei Stânca (Botoșani), Albiţa, Oancea, Sculeni și Borș, restul descinderilor având loc la domiciliile unor persoane fizice, cel mai probabil locuințele polițiștilor și vameșilor bănuiți că ar fi implicați în faptele de corupție.

Operațiunea a avut loc concomitent cu alte percheziții organizate în Republica Moldova, anchetatorii beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenţia Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). În urma descinderilor, 23 de polițiști de frontieră și vameși au fost puși sub urmărire penală pentru fapte de corupție, principalele acuzații aduse împotriva suspecților fiind luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

„În perioada 2021-2022, inculpații, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, au menționat procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

15 persoane plasate sub control judiciar

15 dintre cei bănuiți au fost plasați direct sub control judiciar pentru 60 de zile, iar în cazul a opt dintre inculpați s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. Ulterior, instanța de judecată a respins propunerea de arestarea preventivă a celor 8 formulată de DNA, magistrații dispunând continua cercetărilor tot sub control judiciar. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei anchetați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...