vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTUltimele focare de pestă porcină africană au fost lichidate. 16 porci au...

Ultimele focare de pestă porcină africană au fost lichidate. 16 porci au fost sacrificați

Ultimele focare de pestă porcină africană din județ au fost lichidate. Anunțul a fost făcut de directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Teodor Harabagiu.

Este vorba despre cele opt focare depistate în comuna Corni, toate în gospodăriile populației, un caz fiind înregistrat pe 29 decembrie 2022, iar șapte la începutul acestui an. Potrivit reprezentanților DSVSA, sursa de transmitere a bolii ar fi fost tot mistrețul.

„Astăzi (n.r. – 8 februarie a.c.) închidem cele opt focare. Au fost sacrificați în total 16 porci, dar au beneficiat de despăgubiri proprietarii de animale din două gospodării, banii fiind acordați pentru trei porci. În schimb, pentru celelalte 13 exemplare din cinci exploatații nu s-a acordat nicio despăgubire, animalele fiind doar sacrificate”, a spus Teodor Harabagiu.

Potrivit acestuia, cei care nu au fost despăgubiți vor suferi paguba din propriile buzunare și asta pentru că au introdus exemplarele de porci în exploatații fără să anunțe medicul veterinar și fără ca animalele să fie crotaliate, încălcând legislația specifică privind circulația suinelor și identificarea acestora. „Pentru nerespectare legii, conform hotărârilor în vigoare, nu se acordă despăgubiri” a adăugat Teodor Harabagiu, directorul DSVSA Botoșani.

Sfaturi pentru crescători 

În acest context, Teodor Harabagiu i-a sfătuit pe crescătorii de animale să cumpere exemplare numai dacă acestea sunt identificate, cu documentele legale care să ateste starea lor de sănătate de la medicul veterinar și să facă transferul animalelor în exploatațiile lor așa încât să corespundă sub toate aspectele normelor sanitar-veterinare. Asta pentru că, în cazul apariției unor boli, reprezentanții DSVSA să poată stabili trasabilitate și originea lor (n.r. – de unde vin și unde au ajuns), iar proprietarii să poată fi despăgubiți, dacă situția impune sacrificarea animalele.

„Solicităm crescătorilor de animale să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mișcare a porcinelor, din exploatațiile de origine către alte locații, se poate efectua doar cu documentele sanitare veterinare eliberate de medicul veterinar din circumscripția sanitară veterinară locală”, a subliniat Teodor Harabagiu.

Porcii mistreţi, vectorul principal de transmitere 

Virusul care provoacă pesta porcină africană este foarte rezistent, iar mortalitatea se apropie de 100%. Nu există vaccin, iar singura metodă de a eradica boala este sacrificarea întregului efectiv de animale, distrugerea furajelor și a așternutului, dezinfecția utilajelor, a materialelor, a adăposturilor. Deși virusul nu afectează omul, acesta poate rezista în carnea congelată timp de aproape doi ani.

În prezent, vectorul principal pare să fie reprezentat de porcii mistreți, virusul fiind adus în gospodăriile populației de cei care muncesc sau se deplasează în zonele frecventate de mistreții bolnavi. De aceea, crescătorii de animale sunt sfătuiți să nu mai intre în exploatații cu hainele sau cu încălțămintea cu care au muncit în pădure sau la câmp. Totodată, cei care dețin animale nu ar trebui să permită accesul persoanelor străine în gospodăriile proprii.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.4 ° C
10.5 °
8.9 °
47 %
4.2kmh
25 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...