vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCriză de procurori în judeţ

Criză de procurori în judeţ

Deficitul de procurori atinge cote critice în județ. Schema de personal din parchetele arondate celor cinci instanțe a ajuns să fie acoperită doar în proporție de 60 la sută.

Asta după ce anul trecut au fost patru pensionări din rândul procurorilor, iar începând de ieri Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a mai pierdut un magistrat. Este vorba chiar de fostul prim-procuror Ionuț Țifachi, care s-a transferat la biroul teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

La momentul actual suntem 19 procurori din 35, însă dacă mai pleacă trei procurori din luna mai, deficitul de personal se va acutiza”, a recunoscut prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Valeriu Chihaia.

Situație fără scăpare 

Situația este cunoscută și la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, iar pe moment nu se întrevede nicio soluție. Astfel, chiar dacă o serie de posturi au fost vacantate, deocamdată nu se întrevăd șanse ca acestea să fie ocupate.

Sperăm să mai vină câțiva procurori la sesiunile de transferuri”, a mai spus prim-procurorul Valeriu Chihaia. În schimb, dacă ar fi ca din procurorii actuali să promoveze de la parchetele locale la Parchetul de pe lângă Tribunal, atunci balanța se va dezechilibra și mai mult la nivelul unităților teritoriale.

Probleme şi la conducerea parchetelor

Lipsa de personal se resimte și la nivelul conducerii parchetelor. Astfel, mai toate unitățile din județ sunt conduse de procurori cu delegație. Din cele cinci parchete, numai la o unitate există un prim-procuror cu mandat – la Parchetul Săveni. În rest, la celelalte parchete, procurorii nu îndeplinesc condițiile de vechime pentru a participa la concurs, majoritatea fiind tineri.

Ba mai mult, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani actualul prim-procuror adjunct, care este delegat pe funcție, a preluat de miercuri și atribuțiile de prim-procuror până ce Consiliul Superior al Magistraturii va delega o altă persoană pentru această funcție.

Situația pare să fi fost generată de ultimele evenimente din rândul magistraților. „Până anul trecut au fost sistate concursurile pentru admiterea directă în magistratură, iar acest lucru s-a suprapus cu pensionările din sistem”, e explicat prim-procurorul Valeriu Chihaia. De altfel, multe plecări din Justiție au venit după ce actuala alianță guvernamentală a anunțat intenția de a modifica legea privind pensiile magistraților. Pentru a nu pierde beneficiile, unii au ales să se pensioneze imediat ce au atins vechimea de 25 de ani în activitate. Iar în locul celor pensionați nu au mai venit alți procurori.

Procurori copleșiți de dosare

Problema este că procurorii rămași în activitate ajuns să fie copleșiți de dosare. Asta pentru că numărul dosarelor penale aflate în lucru au crescut constant de la un an la altul. Astfel, anul trecut procurorii au avut de soluționat peste 32.000 de dosare penale, numărul fiind cel mai mare din ultimii ani, începând cu 2015. Și, cu toate că au fost mai puțini, numărul cauzelor soluționate a rămas aproape la fel ca în 2021.

Ba mai mult, numărul inculpaților trimiși în judecată a crescut. Toate aceste probleme afectează însă și eficiența actului de justiție. Astfel, din cauza numărului mic de procurori și a creșterii volumului de activitate, unele anchete riscă să se lungească nepermis de mult.

Din acest motiv, soluționarea unor dosare ar putea dura cu anii, iar unele infracțiuni riscă să se prescrie până când dosarele sunt soluționate definitiv.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...