spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTUSR-iștii cer excluderea din viața politică a ministrului Marius Budăi (video)

USR-iștii cer excluderea din viața politică a ministrului Marius Budăi (video)

În urma scandalului izbucnit în această săptămână, în care ministrul botoșănean Marius Budăi este acuzat că sună sau abordează femei noaptea, reprezentanții USR Botoșani, cer excluderea acestuia din viața politică.

Vineri a avut loc o conferință desfășurată la sediul USR în cadrul căreia s-a discutat despre două subiecte actuale. În prima parte a conferinței s-a vorbit despre scandalul în care este implicat ministrul botoșănean, Marius Budăi. Reprezentanții USR au enumerat cu ce va rămâne în istorie botoșăneanul, astfel: prin refuzul de desființare a pensiilor speciale, prin creșterea acestora de 160 de ori mai mare decât a pensiilor normale, prin lecții de aritmetică oferite luni în șir la televizor și, mai nou, prin scandaluri sexuale.

„Scandalul pensiilor speciale este în România de mai bine de 10 ani. PSD și PNL ne-au tot promis, pe rând, o reformă a sistemului de pensii pe baza contributivității, iar în locul promisiunilor au crescut pensiile speciale atât ca număr cât și ca valoare. Doar în 2022 numărul acestora a crescut cu 10.000 de pensii speciale, în condițiile în care acestea erau peste 150.000”, au precizat reprezentanții USR.

„Indiferent cum se numesc, ele au în comun faptul că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei. România plăteşte 0,85% din PIB pentru pensii speciale, iar în doi – trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB – o cheltuială bugetară nu numai inacceptabilă, dar insuportabilă, nesustenabilă”, este declarație făcută de Eugen Rădulescu, director, Direcţia stabilitate financiară, BNR.

USR Botoșani: Nu, domnule Budăi, nu suntem deloc mândri că ești botoșănean!

Din această cauză fondurile europene au fost condiționate de reformarea sistemului de pensii. O lege realizată de ministrul Budăi este așteptată a rezolva această reformă, pentru că, așa cum spune Marcel Boloș, coleg de Guvern cu botoșăneanul Budăi, ”desființarea pensiilor speciale reprezintă unul dintre jaloanele care pot duce la suspendarea fondurilor PNRR pentru România, alături de măsurile privind decarbonizarea.”

Reforma pensiilor este jalon în PNRR care trebuia îndeplinit de la sfârșitul anului trecut.

Guvernul a obținut o amânare până în luna mai 2023, dar proiectul realizat de Ministerul Muncii nu doar că este prost redactat, cum spun chiar colegii de partid din PSD, ci nu rezolvă nicio problemă semnalată anterior: nu trece pe contributivitate nicio categorie de pensii, nu desființează pensiile speciale, nu se referă deloc la indemnizațiile pentru limită de vârstă ale parlamentarilor și aleșilor locali. Nu indică ce reduceri de cheltuieli bugetare va permite.

Prin urmare, proiectul a primit o amânare de două săptămâni în comisia de Buget a Senatului. Jalonul pensiilor speciale este unul de tip red- flag , adică poate suspenda cea de a treia cerere de plată din PNRR, care este în valoare de 3,1 miliarde de euro. Asta înseamnă investiții anunțate, poate chiar începute, dar abandonate. Înseamnă prejudicii imense aduse statului român, inclusiv județului Botoșani.

USR a depus în Parlament încă din 2018 mai multe proiecte de lege ce propuneau desființarea diferitelor categorii de pensii speciale, toate fiind respinse sau puse în așteptare luni și ani întregi.

„La Botoșani se face administrație în pas de melc”

Al doilea aspect discutat în conferința de vineri a fost legat de carențele majore în ceea ce privește gestionarea câinilor la Botoșani.

„Am mai spus-o și reluăm: la Botoșani se face administrație în pas de melc. Și iată că sunt momente în care acest lucru ajunge să ne coste sănătatea, psihică și fizică. Calvarul prin care a trecut și încă trece familia băiatului de 10 ani este un efect al acestor carențe majore ale administrației locale.

Pe scurt, gestionarea câinilor presupune măsuri pentru două categorii: câinii cu stăpâni și câinii vagabonzi. În ambele direcții s-a făcut mult prea puțin.

Pentru câinii cu stăpân, regulamentului de gestionare a acestor probleme pe teritoriul municipiului nu a fost actualizat de mai bine de 14 ani. Încă apar amenzi derizorii pentru cei care nu au grijă de câinii lor și pun în primejdie siguranța oamenilor. Cei care își lasă câinii liberi sau îi abandonează scapă în continuare cu plata unei amenzi de 25 de lei, așa cum este din 2009 încoace”, au transmis reprezentanții USR Botoșani.

Proiecte depuse de USR

În acest context, USR a depus două proiecte de hotărâre: primul proiect actualizează regulamentul vechi de 14 ani și responsabilizează proprietarii câinilor în ceea ce privește ieșirea animalelor din curți, dar și abandonarea patrupedelor, iar al doilea proiect încurajează sterilizarea și înregistrarea patrupedelor. Botoșănenii vor putea primi bonuri valorice pentru sterilizarea câinilor de rasă comună, cu condiția ca aceștia să fie înregistrați și să aibă carnet de sănătate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...