sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCentru pentru Promovarea Inovării, inaugurat la Botoșani

Centru pentru Promovarea Inovării, inaugurat la Botoșani

Primăria Municipiului Botoșani a deschis miercuri, 1 martie, porțile Centrului pentru Promovarea Inovării (InnoSciPromo Centre). Această structura funcționează în clădirea de sticlă din Str. Săvenilor 2-8 (vis-a-vis de Biserica Uspenia), la etajul 1, camera 4.

Primii care au pășit pragul Centrului au fost copiii din clasa a II-a B de la Școala Gimnazială nr. 13 Botoșani, însoțiți de directorul instituției, Mihaela Filip și de profesorul de învățământ primar, Adriana Cojocariu.

Deschiderea Centrului pentru Promovarea Inovării susține învățarea experiențială în domeniul energetic, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a testa fenomene ale fizicii prin utilizarea unor echipamente specializate.

Concret, copiii, tinerii dar și adulții care vin în centru vor putea testa modul de funcționare al următoarelor echipamente: bicicletă statică de generare a electricității, generator de forță mecanică în energie electrică, modele ale unor blocuri de locuințe alimentate cu ajutorul energiei solare și eoliene. De asemenea, vizitatorii mai pot testa tunul de aer pentru demonstrarea efectului Bernoulli, generator termo-electric folosind efectul Peltier- Seebeck și motor Sterling, cameră digitală pentru termoviziune, vehicule electrice în miniatură, modele de motoare electrice, ladă de nisip cu realitate augmentată, cască de realitate virtuală și augmentată, imprimantă 3D.

Investitiţie realizată printr-un proiect transfrontalier

Investiția a fost realizată în cadrul proiectului „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, implementat alături de Asociația Biroul de Cercetare, Inovare și Tehnologie Ivano Frankivsk, Departamentul de Politică Investițională, Proiecte, Relații Internaționale, Turism și Promovarea Orașului a Comitetului Executiv al Consiliului Local Ivano Frankivsk și Universitatea de Petrol și Gaze din aceeași localitate.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și sprijinirea cooperării inovatoare pentru atenuarea schimbărilor climatice în regiunea transfrontalieră România-Ucraina în vederea asigurării dezvoltării durabile a teritoriilor prin organizarea unui nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică care să conducă la atenuarea schimbărilor climatice.

În cadrul proiectului se va înființa la Botoșani și o Agenție pentru Managementul Energiei, ce va funcționa în aceeași clădire cu Centrul pentru Promovarea Inovării. Se va construi și o stație solară de încărcare a vehiculelor electrice din oraș, prevăzută cu 20 de panouri fotovoltaice, amplasată pe Str. Vânătorilor nr. 4, în parcarea laterală a Sălii Polivalente și va oferi posibilitatea încărcării simultane a două automobile electrice.

Proiectul, în valoare de 276.092 euro, este implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020 și finanțat din Instrumentul European de Vecinătate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...