marți, martie 21, 2023
AcasăLocalCătușe pentru cei care exploatau sexual fetele instituționalizate din Dorohoi. Surprize și...

Cătușe pentru cei care exploatau sexual fetele instituționalizate din Dorohoi. Surprize și pentru clienții copilelor

Ancheta inițiată de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism în cazul celor trei minore instituționalizate în centrele DGASPC scoate la iveală aspecte incredibile.

Printre cei care ar fi profitat de fete se află și o tânără din Dorohoi, Iulia Maria R., care ar fi dirijat din umbră întreaga activitate. Ea ar fi fost ajutată de doi indivizi, Laurențiu P. și Ioan I., toți trei fiind în prezent arestați preventiv. Doar că printre complici se mai afla și o adolescentă, instituționalizată și ea, plasată acum sub control judiciar, prin care cei din exterior țineau legătura cu fetele.

Telefoanele suspecților au fost interceptate

Întreaga încrengătură a fost descoperită după ce anchetatorii au primit o informație despre ceea ce se întâmpla în Dorohoi și au declanșat mai mute investigații. Totodată, telefoanele suspecților au fost interceptate, iar discuțiile purtate de suspecți au fost fără echivoc. Ce i-a surprins pe anchetatori a fost că Iulia Maria R. dădea dovadă de un tupeu incredibil atât față de cei care apelau la serviciile sexuale, dar și față de cei care sprijineau activitatea infracțională.

„Este greu de înțeles cum a dobândit acest comportament pentru că îi punea la punct și pe bărbați, adulți în toată firea. Cert este că fără ajutorul celor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care au colaborat foarte bine cu noi, nu știm dacă am fi reușit să destructurăm grupul”, a relatat unul dintre anchetatori.

Interceptările au arătat că de fapt toată activitatea era foarte bine organizată. Numărul de telefon al Iuliei era cunoscut de toți taximetriștii, iar dacă vreo persoană era dornică de servcii sexuale, mai toți intermediarii apelau la serviciile ei. Când primea solicitări, aceasta o contacta pe complicea ei și îi transmitea să găsească un motiv ca fetele instituționalizate să „iasă”. Minorele erau așteptate de fiecare dată de un taximetrist și transportate la locuințele în care urmau să fie întreținute raporturile sexuale, clientul fiind nevoit să achite pe lângă tarif și costurile de transport. La întoarcere, fetele erau aduse în centru tot cu taxiul. Asta pentru că de multe ori serviciile erau asigurate și în comunele limitrofe municipiului Dorohoi.

Anchetatorii iau în calcul să-i tragă la socoteală şi pe „clienţi”

Printre cei care s-au au profitat de minore s-au aflat și bărbați de peste 40 de ani, unii căsătoriți și cu familie. Grav este că unii dintre ei ar fi știut că fetele sunt minore, că sunt instituționalizate și că ar fi exploatate. Din acest motiv, anchetatorii iau în calcul să îi acuze de o infracțiune sancționată prin Codul Penal, dar mai puțin uzitată – folosirea serviciilor unei persoane exploatate.

„Fapta de a utiliza serviciile prevăzute în art. 182, prestate de o persoană despre care beneficiarul ştie că este victimă a traficului de persoane ori a traficului de minori, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în Codul penal. Prin urmare, în acest dosar vor ajunge să fie audiți și „clienții” fetelor.

Prin urmare, cei căsătoriți ar putea avea parte și de surprize pentru că pe citații sunt meționate de regulă și faptele pentru care sunt invitați la audieri, iar partenerele de viață sau rudele ar putea afla despre activitățile lor mai puțin cunoscute.

Percheziţii efectuate de DIICOT

Pe 1 martie a.c., procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani și Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Suceava au efectuat șapte percheziții domiciliare, în municipiul Dorohoi, într-o cauză vizând comiterea infracțiunii de trafic de minori.

„În fapt, s-a reținut că, în perioada 2022 – februarie 2023, șase suspecți, dintre care doi minori, au recrutat trei persoane vătămate, minore, instituționalizate, cu scopul de a le exploata prin obligarea la practicarea prostituției pe raza municipiului Dorohoi și a unor comune învecinate”, au precizat atunci anchetatorii

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 16 telefoane mobile, 7 cartele SIM, o tabletă, două laptopuri și un card microSD. În urma descinderilor, procurorii DIICOT au dispus reținerea a patru inculpați și luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de alți doi inculpați. Ulterior, o fată instituționalizată care făcea parte din grup a fost plasată și ea sub control judiciar. În schimb, trei dintre suspecți Iulia Maria R., Laurențiu P. și Ioan I. au fost arestați preventiv. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, act sexual cu minori și folosirea serviciilor unei persoane exploatate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
8.1 °
63 %
0.8kmh
98 %
lun
10 °
mar
15 °
mie
13 °
joi
17 °
vin
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  La cât costă acum carburantul, mai bine investești într-un scaun și admiri ce mașină frumoasă ai.

EDITORIAL

Neputinciosul stat român, cu toate serviciile lui secrete și cu puzderia de instituții de supraveghere și control, a luat la cunoștință abia joia trecută...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă vreodată, într-o bună zi Colegi de opoziție ați fi, Aș spune, mai întâi de toate Că-n lume este și dreptate...     -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...