joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTUn nou serviciu de evidența populației în județ, la doi pași de...

Un nou serviciu de evidența populației în județ, la doi pași de municipiul Botoșani (video)

Primăria comunei Răchiți a inaugurat, astăzi, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanei din cadrul instituției. La eveniment au participat prefectul județului, Sorin Cornilă, șeful Serviciului de Stare Civilă și Evidență a Populației din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, Costel Gabur, dar și Ady Petrușcă, șeful Serviciului Județean de Evidență a Populației. De acest serviciu ar urma să beneficieze populația comunei Răchiți (n.r. – adică circa 5.000 de persoane), care nu va mai fi deservită de Serviciul de Stare Civilă și Evidență a Populației Botoșani.

Noua unitate, care va funcționa chiar în sediul Primăriei Răchiți, beneficiază de tehnica necesară pentru a emite și celelalte acte de stare civilă, de la certificate de naștere până la certificate de căsătorie sau de deces, prin intermediul serviciului urmând să fie emise și viitoarele cărți electronice de identitate. „Vin cetățenii aici, vor depune cererile și vor aduce documentele necesare. Se preia imaginea, după care toate documentele merg la un coleg, se introduc în baza de date și se transmit cererile spre tipărirea cărților de identitate”, a explicat Ioan Lăcătuș, consilier în cadrul Compartimentului de Evidența Persoanelor.

Primarul comunei Răchiți, Florin Bulgaru spune că la acest serviciu ar putea fi arondate și alte comune, pentru a scurta distanța pe care sunt nevoiți cetățenii în vederea obținerii actelor de identitate. „Noi suntem complet funcționali și avem capacitatea să facem și pentru ceilalți. Avem capacitatea, avem aparatura necesar, avem personal calificat și chiar putem să facem”, a spus primarul Florin Bulgaru, care a recunoscut că au fost deja o serie de discuții cu câțiva dintre primarii comunelor învecinate în perspectiva unei posibile arondări. Doar că acest lucru se face numai cu acordul structurilor superioare din Ministerul Afacerilor Interne.

„Deschiderea Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Răchiți, reprezintă un beneficiu pentru locuitorii comunei. Vorbim despre o activitate complexă ce implică identitatea persoanei, începând de la emiterea certificatelor de naștere, a cărților de identitate, certificatelor de căsătorie. Numai evenimente pozitive. Din informațiile pe care le am, este un serviciu care se va digitaliza în totalitate până la sfârșitul acestui an”, a spus la rândul său prefectul Sorin Cornilă.

Deja, în cursul dimineții de astăzi au existat primele solicitări de emitere a cărților de identitate, trei localnici prezentându-se pentru preschimbarea documentelor.

Serviciul de la Răchiți este cel de-al treilea din județ de această factură, după cele de la Trușești și Dângeni. În județ, pe lângă municipiul Botoșani, mai există alte șase centre de eliberare a documentelor, toate înființate la nivelul orașelor și anume în municipiul Dorohoi și orașele Darabani, Săveni, Flămânzi, Ștefănești și Bucecea.

Prefectul județului, Sorin Conilă, a trimis o notă de informare către Ministerul Afacerilor Interne, vizavi de situația înregistrată în comuna Vârfu Câmpului. Aici, potrivit ultimului recensământ, populația ar fi de 7.077 de locuitori față de 3.420 de locuitori în 2011. Creșterea ar fi generată de cetățenii ucraineni, care au solicitat în trecut cetățenie română, iar acum au dorit să obțină și acte de identitate românești. Iar pentru acest lucru ei au trebuit să facă dovada că au domiciliul în România, unii orientându-se spre comuna Vârfu Câmpului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...