sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa „Bolfosu”

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa „Bolfosu”

Casa „Bolfosu”, una dintre cele mai impunătoare clădiri din Botoşani, a fost ridicată pe la 1800 de o familie de negustori armeni. „Este o clădire tradiţională a târgului, cu un demisol şi parter. Aceasta păstrează tipologia de casă de târg, din secolul al XVIII-lea. Este localizată în zona Pod de Piatră”, spunea arhitectul Mihai Mihăilescu.

Stilul arhitectural este unul medieval, construcţia fiind alcătuită dintr-o pivniţă, un pridvor şi mai multe beciuri. După anul 1850, clădirea a împrumutat câteva accente occidentale, lăsând la o parte celelalte elemente decorative cu care a fost înfrumuseţată. Timpul şi-a pus amprenta asupra clădirii şi, pentru a nu rămâne în paragină, la un moment dat au fost făcute şi reparaţii.

Casa Bolfosu sau ”Casa Panda”, după cum o ştiu botoşănenii, este o superbă clădire armenească veche de 300 de ani, cea mai veche casă a Botoşaniului medieval rămasă în picioare. Casa i-a aparţinut unui bogat negustor armean, Garabet Bolfosu. Doar plăcuţa pusă pe un zid al casei de comunitatea armeană aduce aminte de importanţa clădirii. O gură de beci care se deschide, dintr-o laterală a fostei locuinţe Bolfosu, spune o poveste aproape necunoscută.  Beciurile aflate sub fundaţie aparţin celui mai vechi han din Moldova.

De aici a început cartierul armenesc. Liceul „A.T. Laurian”, Poliţia, Securitatea şi Primăria sunt o parte dintre instituţiile care au funcţionat în această clădire construită din cărămidă şi având un acoperiş înalt.

Şi regele polonez Sobieski ar fi tras la han

Există legende locale, cum că regele polonez Jan Sobieski, după asediul obositor şi umilitor de la Cetatea Neamţului, s-a retras prin zona Botoşaniului şi ar fi tras la hanul armenesc. Încântat de atmosferă, a cruţat întreg târgul de jaful soldaţilor săi. Originea hanului şi data dispariţiei sale se pierd în negura vremii.

La 1790, pe ruinele hanului, bogatul negustor armean Garabet Bolfosu îşi făcea o casă minunată, lăsând vechile pivniţe la locul lor.  Din anul 1881, Casa Bolfosu a servit drept sediu pentru actualul Colegiu Naţional ”A.T. Laurian”.

După 1902, Casa Bolfosu se transformă în sediul Agiei sau mai precis Poliţia oraşului, iar vechile beciuri au servit drept celule pentru deţinuţi.  În perioada comunistă a fost abandonată, pentru ca, după 1990, să fie dată de comunitatea armeană în chirie agenţilor economici, potrivit adevărul.

La ora actuală, monumentul istoric este încadrat în patrimoniul Comunității Armene, care închiriază casa unor patroni pentru a o folosi în scopuri comerciale. Astfel, spaţiul este destinat unui bar, unui restaurant şi unui depozit de produse alimentare.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...