marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTJudeţ survolat de un avion unic în Europa (video)

Judeţ survolat de un avion unic în Europa (video)

Un avion de mici dimensiuni a survolat, întreaga dimineaţă de joi, partea de sud a judeţului Botoșani. Aeronava, de tip Beechcraft, este una utilizată la calibrarea navigaţiei şi procedurilor de zbor. De câteva zile se pare că monitorizează sistemele de navigaţie ce ţin de aeroportile din România.

Aeronava Beechcraft Super King Air 350i este utilizată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) şi este, aşa cum afirmă reprezentanţii autorităţii, unică în Europa. „Aeronava unică în Europa verifică şi calibrează sistemele de radionavigaţie, pentru aterizare şi rută, precum şi procedurile de zbor ale aeroporturilor civile şi militare. Cu ajutorul acestei aeronave, se asigură îndeplinirea atribuţiilor AACR, în domeniul verificărilor din zbor, pentru următorii 20-30 de ani”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Autoritatea Aeronautică. Aeronava a decolat de la primele ore de la Bucureşti şi a survolat un areal cuprins între Cristeşti, Călăraşi, Răuseni şi Tudora.

Avion dotat cu aparatură de ultimă generaţie

avionNoul avion, intrat în dotarea românilor din 2020, este dotat cu o avionică de ultima generație tip „glass cockpit” Proline Fusion. Acesta are două motoare turbopropulsoare Pratt & Whitney PT6A-60A de câte 1050 CP. Acestea îi oferă o viteză maximă de croazieră de 578 km/h, un plafon maxim operațional de 10.600 m. Avionul are o greutate maximă la decolare de 6,8 tone și o rază maximă de acțiune de aproximativ 3.300 km. Noul avion este echipat cu un sistem automat de verificări din zbor (AFIS) UNIFIS 3000. Acesta permite supravegherea și verificarea din zbor cu înaltă precizie a mijloacelor de navigație aeriană.

În cazul instalării unor noi mijloace de navigație aeriană, pentru autorizarea acestora, Serviciul Supraveghere și Verificări din Zbor Mijloace PNA -Tc efectuează o serie de verificări extinse, pentru reglarea parametrilor mijloacelor în vederea asigurării preciziei necesare desfășurării zborurilor în bune condiții de siguranță.

Fosta aeronavă avea 20 de ani vechime 

Până în prezent acest Serviciu a operat vechiul avion de calibrare YR-CAA „Colorici”. Acesta a acumulat peste 11.000 ore de zbor de-a lungul unei cariere de peste 20 ani. Majoritatea acestor ore s-au executat în timpul verificărilor din zbor pentru mijloacele de apropiere de tip ILS. Acesta implică apropieri repetate urmate de ratarea simulată a aterizării. În aviație, repetarea procedurii de apropiere cu ratare prezintă un risc ridicat în operare. Asta pentru că aeronava este expusă mult mai des fazelor critice ale zborului (apropiere urmată de ratare) cât și riscurilor asociate zborului la joasă înălțime (impact cu păsări, obstacole, etc), la intervale de timp mult mai mici decât în misiunile de zbor obișnuite.

În trecut, activitatea de verificări din zbor a fost efectuată de AACR cu o aeronavă de verificări din zbor tip AN-24, înmatriculată YR-BMK. Aceasta a fost pierdută în mod tragic, împreună cu întreg echipajul. S-a întâmplat în data de 22.02.1996 la Baia Mare, în timpul desfășurării unei misiuni de verificare din zbor. Şi anul trecut avionul a survolat judeţul.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...