vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Goilav

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Goilav

Pe lista monumentelor istorice din municipiul Botoşani figurează şi o clădire aflată pe Strada Mihail Kogălniceanu numărul 16, vizavi de Liceul cu Program Sportiv.

Casa a fost realizată în anul 1872 şi l-a avut ca proprietar pe un important membru al comunităţii armene, respectiv medicul Dionisie Goilav. Imobilul cu destinaţie de locuinţă surprinde printr-un stil arhitectonic eclectic, de şcoală franceză.

Potrivit lui Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei pentru Cultură, faţada principală are intrarea printr-un balcon deschis cu grilaj din fier forjat. Ferestrele sunt înalte, având ancadramente cu motive geometrice şi florale. Sub acoperiş, de jur împrejur, este un brâu în zidărie cu motive geometrice. Clădirea a găzduit Corpul Gardienilor Publici.

La începutul secolului al XIX-lea, Goilavii au urmat cursurile unor renumite facultăţi din Apus şi revenind în ţară s-au afirmat ca jurişti, medici şi ofiţeri. Un alt membru al familiei, respectiv Jean Goilav, a construit o casă trecută de asemenea pe lista monumentelor, în apropierea Liceului Pedagogic. Folosit iniţial ca spaţiu de locuit, imobilul găzduieşte acum Centrul de copii şcolari „Sfântul Stelian”.

Potrivit istoricului Gheorghe Median, Goilavii au fost printre primii armeni botoşăneni chemaţi să conducă destinele oraşului. În anul 1820, domnitorul Mihai Suţu dă un hrisov prin care conducerea târgului Botoşanilor este încredinţată unei Case Obşteşti, având un număr de şase membri, dintre care, doi trebuiau să fie armeni.

În anul 1825 între cei doi reprezentanţi ai coloniei armene, alături de Garabet Bolfos, taxildar şi păstrător al arhivei se afla Ştefan Goilav, însărcinat cu funcţia de epitrop3. Eforia târgului, instituită în urma aplicării Regulamentului Organic, în anul 1832, care a înlocuit Casa Obştească, formată din cinci membri, avea să cuprindă şi etnici armeni, în anul 1835 reprezentantul comunităţii fiind Stefan Goilav iar în anul următor Gaşpar Goilav4.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...