spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAdina spaima şoselelor a scăpat de acuzaţii în dosarul accidentului în urma...

Adina spaima şoselelor a scăpat de acuzaţii în dosarul accidentului în urma căruia soţul său a murit

O tragedie petrecută pe șosea și în urma căreia un botoșănean și-a pierdut viața s-a terminat fără vinovați. La aproape nouă ani de la producerea accidentului mortal, instanța a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptei. Acuzată de ucidere din culpă, tânara care și-a ucis soțul în accident, supranumită și „Adina, spaima șoselelor”, a scăpat basma curată.

În schimb, judecătorii au decis ca rudele botoșăneanul ucis să primească o serie de daune materiale și morale de la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România.

Sentința a fost pronunțată luni, pe 8 mai a.c., după un proces maraton care a durat aproape șase ani. Asta pentru că tânăra, care a adunat până acum mai multe condamnări, a fugit din țară și nu a mai fost extrădată din marea Britanie, acolo unde s-ar fi stabilit.

Tragedie după o depăşire neregulametară

Teribilul accident a avut loc pe 1 august 2014, pe drumul național care leagă municipiul Suceava de Botoșani. În localitatea Dumbrăveni, Adina Gabriela Prisacariu, la acea vreme în vârstă de 20 de ani, conducea un Mercedes E Classe cu volanul pe dreapta, pe locul din stânga fiind soțul ei.

Cei doi urmau să-și viziteze rudele din Dorohoi, dar la ieșirea din Dumbrăveni, într-o zonă cu linie continuă, Adina Gabriela Prisacariu a făcut o depăşire neregulamentară. Fără să se asigure suficient de bine, ea a încercat să depăşească un Volkswagen LT, dar mașina condusă de ea s-a izbit în plin într-o autocisternă care circula regulamentar din sens invers de un bărbat din judeţul Sălaj.

În urma impactului deosebit de violent, soţul şoferiţei, Dragoş Prisacariu, de 25 de ani, din Dorohoi, a decedat pe loc, iar tânăra aflată la volanul s-a ales cu leziuni grave, fiind preluată de o ambulanţă şi dusă de urgenţă la Spitalul Judeţean Suceava pentru îngrijiri medicale. Adina Prisacariu nu a putut fi testată cu etilotestul din cauza rănilor suferite, însă la spital i-au fost prelevate probe de sânge pentru determinarea alcoolemiei. Ulterior, poliţiştii au întocmit pe numele ei un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Faptele s-au prescris

Cercetările au durat aproape trei ani,  Adina Gabriela Prisacariu fiind trimisă în boxa acuzaților în 2017, anchetatorii considerând că ea ar fi fost responsabilă de moartea soțului. Procesul a mers destul de greoi și asta pentru că toate încercările făcute prin Ministerul Justiției prin Serviciul de Cooperare Internațională nu s-a reușit să se afle decât că tânăra ar fi în Marea Britanie și s-ar afla sub imperiul unei măsuri preventive.

Procesul s-a încheiat abia luni, pe 8 mai, când judecătorii au dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale. Altfel spus,  Adina Gabriela Prisacariu nu va mai putea răspunde penal pentru accidentul mortal. În schimb, rudele botoșăneanului ar urma să beneficieze de o serie de despăgubiri morale și materiale care totalizează 80.000 de euro și peste 60.000 de lei, precum şi dobânda legală aferentă sumelor acordate de la rămânea definitivă a hotărârii şi până la data achitării integrale a debitelor.

Start pentru o avalanşă de infracţiuni

Trist este că, în loc să o determine să respecte normele, tragedia de atunci a însemnat începutul unui val de infracțiuni pentru Adina Prisacariu. Astfel, după accidentul mortal din 2014, poliţiştii i-au reţinut permisul de conducere şi i-au eliberat o dovadă cu drept de circulaţie pentru 15 zile, care nu a mai fost prelungită.

În schimb, tânăra a continuat să conducă. Aşa se face că pe 1 ianuarie 2015, ea a fost prinsă în comuna Mihăileni conducând un Audi A6, deşi nu mai avea voie să urce la volan. Pe 26 aprilie 2015, ea a plecat din Grămeşti (jud. Suceava) cu un BMW 320D şi intenţiona să meargă la Dorohoi, dar în municipiul Suceava a depăşit viteza legală şi, cu toate că un echipaj al Poliţiei Rutiere i-a făcut semn să oprească, aceasta a continuat goana, fiind urmărită de poliţişti. Atunci, poliţiştii au înregistrat video întreaga scenă, imaginile fiind depuse la dosar.

Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că, pe 26 decembrie 2015, Adina Gabriela Prisacariu a plecat din nou la drum cu maşina, de data aceasta la volanul unui Land Rover Freelander, iar la intrarea în Salcea ea a pierdut controlul asupra direcţiei. Maşina a ajuns pe contrasens, a lovit parapetul de protecţie aflat pe partea stângă, după care s-a răsturnat într-o râpă de aproape şapte metri, două persoane fiind rănite uşor.

Implicată într-o grupare de contrabandişti

Aventura Adinei Gabriela Prisacariu a continuat. Bomba a venit la începutul lui 2016, când tânăra a fost ridicată de mascaţi pe motiv că ar face parte dintr-o grupare organizată care alimenta cu ţigări de contrabandă judeţul Vrancea.

Ancheta şi procesul au mers mult mai repede, iar Adina a fost condamnată definitiv în mai 2017 la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Doar că în acest timp, tânăra, care fusese reţinută de două ori de poliţişti şi arestată preventiv ori la domiciliu, a fost eliberată de magistraţi şi nu a ezitat să fugă din ţară, fiind dată în urmărire naţională şi internaţională. Între timp, dosarele penale întocmite pe numele ei s-au adunat. Astfel, în 2020 ea a mai fost trimisă în judecată și pentru furt calificat, alături de un consătean, faptă care ar fi fost comisă în ianuarie 2017. Atunci, un sucevean ar fi rămas fără trei telefoane de lux, însă dosarul este încă pe rolul Judecătoriei Suceava, care urmează să se pronunțe.

Britanicii refuză extrădarea

Deşi condamnările se adună una după alta, Adina Gabriela Prisacariu, acum în vârstă de 29 de ani, nu a fost încarcerată şi asta pentru că înainte de prima pedeapsă ea a reuşit să fugă din ţară şi ajuns în Marea Britanie, autorităţile de aici refuzând să o extrădeze, din motive încă necunoscute. Autoritățile române au purtat o întreagă corespondență cu cei din Biroul Interpol pentru a aflat situația tinerei, iar între timp, Adina Gabriela Prisacariu a fost dată în urmărire generală.

Și în prezent ea figureză pe site-ul Poliției Române, pe lista persoanelor căutate, în baza mandatelor de executare a pedepselor cu închisoare emise de instanțe pe numele ei, care în prezent fac trimitere la o pedeapsă rezultantă de șase ani, patru luni și 20 de zile de închisoare cu executare. Cert este că, în dosarele penale în care sentințele nu sunt încă definitive, ea beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...