joi, iunie 8, 2023
AcasăLocal,,Noaptea Muzeelor" organizată la Botoșani

,,Noaptea Muzeelor” organizată la Botoșani

Sâmbătă, 13 mai, va avea loc ,,Noaptea Muzeelor” la Botoșani, eveniment de anvergură națională, care a ajuns la cea de-a 19-a ediție. Astfel, în intervalul 18:00 – 24:00, botoșănenii vor putea vizita gratuit 4 muzee de pe raza județului Botoșani.

Muzeul de Etnografie Botoșani este unul dintre cele trecute pe listă, unde expoziția permanentă oferă imaginea de ansamblu a zonei etnografice Botoșani prin piese ce ilustrează meșteșugurile practicate în diferite arealuri, interioare ale locuințelor, principalele obiceiuri de peste an, cele mai importante tradiții din viața satului autohton. De asemenea, expoziția temporară intitulată „O viață nouă redată patrimoniului: restaurarea”, ilustrează scoarțe din zona etnografică Botoșani, de o valoare certă, care, odată cu intervenția specializată a restauratorului, au putut fi redate activității muzeale de expunere.

Un alt muzeu vizat este cel de Științele Naturii Dorohoi. Aici, doritorii pot vedea expoziția permanentă de istorie naturală, Galeriile de Artă Contemporană Sticlă-Porțelan, respectiv expoziția temporară „Generația biodiversitate”.

Al treilea pe lista evenimentului este Muzeul „Ștefan Luchian” Ștefănești. Expoziția permanentă este dedicată vieții și creației artistului, iar expoziția temporară „Ștergarul, utilitate, artă, simbol”, expune ștergare cu multiple întrebuințări (împodobirea interiorului locuinței sau legate de evenimente importante ale vieții rurale, precum nașterea, nunta sau înmormântarea), decorate cu variate motive geometrice, vegetale, florale, avimorfe, zoomorfe, antropomorfe.

Totodată, va putea fi vizitat și Muzeul de Arheologie Săveni. Expoziția permanentă a muzeului are un bogat patrimoniu arheologic.

Eveniment de succes în anii trecuți

În 2022, cel mai numeros public a fost cel din Dorohoi, 870 de vizitatori trecând pragul Muzeului de Științe ale Naturii. La Muzeul de Etnografie din Botoșani au participat 540 de persoane, la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești, s-au adunat 350 de iubitori de artă, iar la Săveni, 90. Asta înseamnă că 1.850 de persoane au vizitat expozițiile expuse de reprezentanții instituțiilor de cultură din județ.

În 2021, cel mai numeros public a fost tot cel din Dorohoi, mai exact, 635 de persoane au fost prezente la Muzeul de Științe ale Naturii. La Muzeul de Etnografie din Botoșani au participat 334 de persoane, iar la Muzeul „Ștefan Luchian” din Ștefănești, eveniment organizat în premieră, au fost 208 persoane.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
26.6 ° C
26.6 °
25 °
49 %
5kmh
49 %
joi
26 °
vin
26 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Important e că avem internet de viteză. Și e și ușor de reparat.

EDITORIAL

Luna în curs a debutat cu vești ce se vor mai degrabă corecte decât bune. Pentru că nu e nimic bun în faptul că...

EPIGRAMA ZILEI

Când despre-a lui iubită a aflat Că a umblat hai-hui și s-a … umflat, S-a supărat un pic și-a făcut bot Dar oful i-a trecut imediat După ce...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...